La Bataille des Vins: Ο πρώτος διαγωνισμός κρασιού με νικητή την Κουμανταρία.

by Oenognosia

Πολλοί διαγωνισμοί κρασιού αυτό το διάστημα και τα Κυπριακά κρασιά έχουν πάρει πολύ σημαντικές διακρίσεις.

Επ’ ευκαιρία σήμερα θα γράψω για την πρώτη Γευσιγνωσία Κρασιού που έγινε ποτέ στον κόσμο, τουλάχιστόν καταγραμμένη, και που οδήγησε στην πρώτη απόπειρα ταξινόμησης των κρασιών. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν ο πρώτος διαγωνισμός κρασιού.

Στις αρχές του 13ου αιώνα, ο Γάλλος βασιλιάς Philippe Auguste, ο οποίος ήταν πραγματικός λάτρης του κρασιού, έστειλε τους αγγελιοφόρους του σε διάφορους αμπελώνες στη Γαλλία και στο εξωτερικό και τους ζήτησε να του φέρουν μπουκάλια από τα καλύτερα λευκά κρασιά που ήταν γνωστά εκείνη την εποχή. Ο Βασιλιάς διοργάνωσε ένα τεράστιο «Τουρνουά κρασιού» για να αποφασίσει ποια Λευκά Κρασιά ήταν τα καλύτερα στον κόσμο.

Ο ποιητής Henri d’Andeli έγραψε το 1224 το «La Bataille des Vins», για να αφηγηθεί την ιστορία αυτής της ιστορικής δοκιμασίας κρασιών.

Ο Philippe Auguste έχει συγκεντρώσει στο τραπέζι του ογδόντα κρασιά υψηλού κύρους, ταξινομημένα ένα προς ένα, προκειμένου να ονομάσει τα καλύτερα από όλα. Ο κριτής που επελέγη για να δοκιμάσει τα κρασιά ήταν ένας Άγγλος ιερέας και δοκίμασε τα κρασιά που προέρχονταν από διαφορετικούς γαλλικούς αμπελώνες ή άλλες ευρωπαϊκές περιοχές παραγωγής γνωστές εκείνη την εποχή, όπως η Ισπανία, η Κύπρος ή η περιοχή του Μοζέλ. Ο κριτής βροντερός και αδυσώπητος, αφόρισε ανεπιτήδευτα με ένα χτύπημα του ραβδιού του όσα κρασιά θεώρησε ανάξια μιας τέτοιας μεγαλειώδους δίψας.

Το ποίημα του Henri d’Andeli μας μιλά για μια πραγματική «μάχη» μεταξύ των διαφορετικών κρασιών, και έγραψε ότι θα μπορούσαν να έρθουν σε σύγκρουση αν είχαν χέρια.

Στο τέλος της γευσιγνωσίας, ο Βασιλιάς αποφάσισε να «στεφανώσει» τα καλύτερα κρασιά. Πάπας των κρασιών «ένα γλυκό λευκό από την Κύπρο που λάμπει σαν αστέρι» όπως έγραψε ο ποιητής. Χωρίς αμφιβολία πρόγονος της θρυλικής Κουμανταρίας, που ήδη υμνήθηκε από τον Έλληνα ποιητή Ησίοδο τον 8ο αιώνα π.Χ.

Πάπας των κρασιών ήταν το κύριο βραβείο που δόθηκε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Έπειτα δόθηκαν βραβεία σε αλλά κρασιά όπως ένας Καρδινάλιος, τρεις Βασιλιάδες, τρεις Κομήτες και δώδεκα Συνομήλικοι.

Ολόκληρος ο στίχος της ταξινόμησης των κρασιών πιο κάτω.

Le roi couronna les bons vins
A chacun il donna un titre
Du vin de Chypre il fit un pape
Qui resplendit comme une étoile.
Il fit Cardinal et légat
Le si gentil vin d’Aquilat.
Je fit trois rois et puis trois comtes
Et tant il allongea son compte
Qu’il fit douze pairs de France
Qui du roi ont la confiance

Το ποίημα τελειώνει με μια τολμηρή δήλωση που υπονοεί ότι αν πίνατε βραβευμένα κρασιά, δεν θα αρρωστούσατε ποτέ.

Το ποίημα σε 204 στίχους, που συνέθεσε λίγο μετά το 1224 ο Henri d’Andeli, αποτελεί σήμερα μια ανεκτίμητη μαρτυρία για τους γνωστούς αμπελώνες (γαλλικούς και μεσογειακούς) του 13ου αιώνα.

You may also like