Μπορούμε να γευτούμε τον αμπελώνα;

by Oenognosia

Σε ένα terroir θα πρέπει, εξ ορισμού τα κρασιά, να έχουν διαφορετική γεύση μεταξύ τους. Ωστόσο, ορισμένα κοινά στοιχεία εμφανίζονται ξανά και ξανά σε περιγραφές, επίσημες και ανεπίσημες, των κρασιών που θεωρούνται εκφραστικές του terroir. Τα περισσότερα από αυτά υποδηλώνουν ότι το κρασί στο ποτήρι μεταφέρει μια γεύση από τον αμπελώνα από τον οποίο τα σταφύλια μεγάλωσαν. Τα κρασιά του Παλαιού Κόσμου δείχνουν τον χαρακτήρα του terroir συχνότερα από τον Νέο κόσμο και επίσης μπορεί να φέρουν στο ποτήρι ίχνη βράχων, χώματος, γης – μια κυριολεκτική σύνδεση μεταξύ τόπου και κρασιού, την ορυκτότητα.

Τι είναι όμως η ορυκτότητα; Στο τεύχος Terroir 2012 του Wines & Spirits, ρωτήθηκαν ορισμένοι γνωστοί εμπειρογνώμονες κρασιού πώς αναγνωρίζουν την έκφραση terroir στις γεύσεις τους.Οι εμπειρογνώμονες του κρασιού που αναφέρουν τακτικά την ορυκτότητα παίρνουν κάτι. αλλά τι είναι ακριβώς; Θα μπορούσε να είναι ορυκτό στον αμπελώνα;

Τα κρασία με ορυκτότητα έχουν μια ρομαντική εικόνα, που σημαίνει ότι είναι χειροποίητα από τεχνίτες και εκφράζουν το μυστήριο του εδάφους, με τον αμπελουργό ως μαγικό μεσολαβητή. Τυπικά παραδείγματα βρίσκονται στο Ασύρτικο από την Σαντορίνη, στο Chablis, στο Priorat, στο Riesling από το Mosel στο Wachau και το Kremstal από την Αυστρία όπως και σε πολλά άλλα. Ο όρος ορυκτότητα εμφανίζεται σε μέρη όπου τα κρασιά παρουσιάζουν λιγότερα φρούτα και περισσότερη οξύτητα.

Ο καθηγητής Alex Maltman του Ινστιτούτου Γεωγραφίας και Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο Aberystwyth στην Ουαλία δίνει την εξήγησή του σε ένα κλασικό έγγραφο από το 2013. Η ουσία στο έγγραφο του έγκειται στην αμφισβήτηση της έννοιας ότι τα ορυκτά αμπελώνων μπορούν ή εκδηλώνονται στο ποτήρι. Αυτό, υποστηρίζει, είναι αδύνατο.
Η δοκιμή «ορυκτότητας» στο κρασί είναι πολύ μοντέρνα. Και για έναν γευσιγνώστη κρασιού, ο όρος χρησιμοποιείται πολύ συχνά για να υποδηλώσει μια γένεση: η αίσθηση είναι η γεύση των ορυκτών στο οινοποιείο που μεταφέρθηκαν μέσω του αμπέλου από τους βράχους και τα εδάφη του αμπελώνα.

Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από λόγους για τους οποίους αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Τα ορυκτά στο κρασί είναι θρεπτικά στοιχεία, συνήθως μεταλλικά κατιόντα, και σχετίζονται μόνο μακρινά με γεωλογικά ορυκτά αμπελώνων, τα οποία είναι σύνθετες κρυσταλλικές ενώσεις.
Εάν το κρασί με ορυκτότητα οφείλεται σε θρεπτικά στοιχεία ορυκτών, τότε θα ήταν πολύ εύκολο να βελτιωθεί προσθέτοντας απλά λίγα θρεπτικά συστατικά περισσότερο. Αλλά για διάφορους λόγους δεν λειτουργεί.

Τα ορυκτά θρεπτικά στοιχεία στο κρασί έχουν συνήθως μικρές συγκεντρώσεις. Παρόλο που οι προσπάθειες εξήγησης της αντίληψης της ορυκτότητας περιλαμβάνουν υπαινιγμούς σε γεωλογικά υλικά, αυτά δεν σχετίζονται με την προέλευσή του. Όποια και αν είναι η ορυκτότητα, δεν μπορεί κυριολεκτικά να είναι η γεύση των ορυκτών στους αμπελώνες.

Οι επιστήμονες αναφέρει, δεν έχουν ακόμα αποφανθεί τι είναι ακριβώς η ορυκτότητα στο κρασί και δεν είναι σίγουρος ότι θα γνωρίζει ο ίδιος τα επόμενα 15 χρόνια.

Πηγές:
EBSCO Research Journals
Decanter Magazine
UCDavis
Wikipedia
Aberystwyth University

You may also like