Τέχνη και κρασί – Baccanale – Nicolas Poussin

by Oenognosia

Σε έναν κόσμο όπου η τέχνη και το κρασί συναντιούνται σαν αρχαίοι εραστές, ο Nicolas Poussin μας χαρίζει ένα αριστούργημα γεμάτο ζωή, έκσταση και διονυσιακή μέθη. Ο πίνακας “Baccanale con suonatrice di liuto”, ή αλλιώς “Βακχικό συμπόσιο με λαούτο”, είναι μια ωδή στη χαρά, τον αισθησιασμό και φυσικά το κρασί.

Ο Poussin, γνωστός για την κλασικιστική του τεχνοτροπία, αναπαριστά μια σκηνή βακχικής λατρείας με έναν τρόπο που ισορροπεί ανάμεσα στη δομή και το πάθος. Στο κέντρο της σύνθεσης δεσπόζει μια γυναίκα που παίζει λαούτο, ενώ γύρω της εκτυλίσσεται ένα γλέντι που μοιάζει να έχει βγει από τις σελίδες της ελληνικής μυθολογίας. Άντρες και γυναίκες, πιθανώς σάτυροι και μαινάδες, αφήνονται στη μαγεία της μουσικής και του οίνου, σε μια έκσταση που θυμίζει τελετές αφιερωμένες στον Διόνυσο.

Παρά τον διονυσιακό του χαρακτήρα, ο πίνακας του Poussin δεν είναι μια σκηνή ανεξέλεγκτης αταξίας. Αντίθετα, η σύνθεση είναι προσεκτικά δομημένη, με τις φιγούρες να δημιουργούν μια αρμονική ισορροπία, όπως σε μια καλά οργανωμένη μελωδία. Ο Poussin διατηρεί τη γεωμετρία και τη συμμετρία, κάνοντας το χάος του βακχικού συμποσίου να μοιάζει σχεδόν θεϊκά ενορχηστρωμένο.

Αν κοιτάξουμε πέρα από τη ζωγραφική επιφάνεια του πίνακα, θα διακρίνουμε μια αλήθεια που αντηχεί ακόμα και στη σύγχρονη εποχή μας. Ο Poussin δεν μας προσφέρει απλώς μια σκηνή απόλαυσης και μουσικής· μας καλεί να αναρωτηθούμε τι σημαίνει η έκσταση, η ελευθερία, η σύνδεση με το πρωτογενές ένστικτο του ανθρώπου.

Σήμερα, μέσα σε έναν κόσμο όπου ο ορθολογισμός και η δομημένη καθημερινότητα κυριαρχούν, οι στιγμές βακχικής απελευθέρωσης έχουν γίνει σπάνιες. Όμως, το κρασί, η μουσική, ο χορός συνεχίζουν να υπάρχουν, θυμίζοντάς μας ότι βαθιά μέσα μας υπάρχει ακόμα ένας διονυσιακός παλμός που δεν μπορεί να κατασταλεί

Το έργο του Poussin λειτουργεί σαν ένας καθρέφτης, που μας δείχνει πόσο αρχέγονη και αναγκαία είναι η έκσταση για την ανθρώπινη ύπαρξη. Η τέχνη, όπως και το κρασί, έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει, να αποκαλύπτει, να μας οδηγεί σε ένα ταξίδι πέρα από τον εαυτό μας.

Και ίσως, τελικά, αυτό να είναι το αληθινό μήνυμα του πίνακα: η ζωή δεν είναι μόνο τάξη, κανόνες και λογική. Είναι και πάθος, απελευθέρωση, ηδονή. Είναι η μουσική που σε κάνει να χορεύεις χωρίς σκέψη, το κρασί που σου καίει τα χείλη και σε κάνει να γελάς πιο δυνατά, η στιγμή που νιώθεις ένα με τους άλλους, σαν να συμμετέχεις σε ένα πανάρχαιο τελετουργικό.

You may also like