Έφτασε η περίοδος του τρύγου!

by Oenognosia

Η περίοδος του τρύγου έφτασε και είναι η πιο συναρπαστική περίοδος που μπορείτε να οργανώσετε και να επισκεφτείτε ένα Οινοποιείο. Ενώ είναι μια πολυάσχολη στιγμή για όλους τους εμπλεκόμενους, πολλά οινοποιεία φιλοξενούν εκδηλώσεις συλλογής σταφυλιών και άλλες εκδηλώσεις κρασιού. Ακόμα και αν δεν υπάρχει κάτι οργανωμένο τα περισσότερα οινοποιεία στην Κύπρο δέχονται επισκέπτες κατά την διάρκεια του τρύγου.

Αυτή την περίοδο οι καλλιεργητές σταφυλιών και οι οινοποιοί ανησυχούν πολύ για την επιλογή του σωστού χρόνου συγκομιδής καθώς έχει μεγάλη επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα του κρασιού. Η ποσότητα ζάχαρης στα σταφύλια, οι ποσότητες βροχόπτωσης, τα πρότυπα θερμοκρασίας και ο τύπος του κρασιού για το οποίο θα χρησιμοποιηθεί είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψιν για τον καλύτερο χρόνο του τρύγου. Ο τρύγος για κάθε περιοχή κρασιού ποικίλλει, και ακόμη και στην ίδια την περιοχή, κάθε ποικιλία σταφυλιών ωριμάζει σε διαφορετικούς χρόνους.

Η πλειοψηφία των παγκόσμιων οινοπαραγωγών περιοχών βρίσκεται μεταξύ των εύκρατων γεωγραφικών ζωνών πλάτους 30 ° και 50 ° και στα δύο ημισφαίρια με τις περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στον ισημερινό συνήθως να γίνεται ο τρύγος νωρίτερα λόγω των θερμότερων κλιμάτων τους.

Στο Βόρειο Ημισφαίριο, οι αμπελώνες στην Κύπρο αρχίζουν να συγκομίζονται σε κάποιες περιοχές από τον Ιούλιο. Η πλειοψηφία του τρύγου του Βόρειου Ημισφαιρίου συμβαίνει στα τέλη Αυγούστου έως τις αρχές Οκτωβρίου με ορισμένα σταφύλια αργής συγκομιδής να συγκομίζονται καθ ‘όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Στο νότιο ημισφαίριο η πλειονότητα του τρύγου συμβαίνει μεταξύ των μηνών Φεβρουαρίου και Απριλίου, με κάποιες δροσερές κλιματικές τοποθεσίες όπως το Central Otago της Νέας Ζηλανδίας να μαζεύουν σταφύλια μέχρι και αργά τον Ιούνιο.

Απολαύστε μια εκδρομή αυτή την περίοδο στα οινοποιεία μας τα οποία έχουν αρχίσει και προσφέρουν ολοκληρωμένες εμπειρίες οινοτουρισμού.

Ευχόμαστε σε όλους τους οινοπαραγωγούς καλή δύναμη και καλό τρύγο.

You may also like