Επίσκεψη το εργοστάσιο DIAM στη Θεσσαλονίκη.

by Oenognosia

Πριν 2 μήνες περίπου, κατά τη διάρκεια ταξιδιού μου στη Θεσσαλονίκη, είχα τη χαρά να προσκληθώ από την κυρία Κοκκαλίδου στο εργοστάσιο της DIAM που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη.

Η κυρία Κοκκαλίδου με ξενάγησε, και μου εξήγησε όλη τη διαδικασία και είδα όλα τα στάδια μεταποίησης των φελλών DIAM που γίνεται στο εργοστάσιο τους.

Έχω εντυπωσιαστεί με του ελέγχους και το πόσο προσεκτική δουλειά γίνεται πριν ένας φελλός DIAM πάει στον πελάτη, στο οινοποιείο.

Μετά την ξενάγηση μου εξηγήθηκε η όλη διαδικασία παραγωγής την οποία γράφω συνοπτικά πιο κάτω.

Η παραγωγή Diam βασίζεται σε ένα φυσικό προϊόν, το φελλό. Αφού αφαιρεθούν, οι πλάκες φυσικού φελλού αποθηκεύονται σε εξωτερικούς χώρους για 6 έως 12 μήνες.

Στη συνέχεια πλένονταιι με ζεστό νερό και θρυματίζονται. Οι κόκκοι που λαμβάνονται ελέγχονται με πυκνομετρία για την απομάκρυνση ξυλωδών, γήινων ενώσεων και ξένων σωμάτων. Με αυτό το τρόπο διατηρείται το καλύτερο μέρος του φελλού.

Το επόμενο βήμα είναι ζωτικής σημασίας. Είναι η επεξεργασία CO2, η οποία αποτελεί την καινοτομία της Diam. Η διαδικασία Diamant. Με αυτόν τον τρόπο εξάγονται από το φελλό τα συστατικά που είναι υπεύθυνα για τις οργανοληπτικές διακυμάνσεις του κρασιού, ειδικά το TCA που προκαλεί τη γεύση φελλού.

Το αποτέλεσμα: ένας αισθητηριακά ουδέτερος καθαρισμένος φελλός.

Και εδώ έρχεται το μέρος στο οποίο διαμορφώνεται ο φελλός, το ίδιο το πώμα, μέσω μικροσφαιριδίων αναμεμειγμένων με τα τριμματα φελλού. Αυτά διογκώνονται κατά τη διάρκεια της πυροδότησης του πώματος και βρίσκονται μεταξύ των σωματιδίων φελλού. με αυτό ελέγχεται η τέλεια ομοιογένεια της δομής του φελλού και οι ανταλλαγές αερίων μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού της φιάλης. Εκτός από τα μικροσφαιρίδια και τα τριμματα φελλού, προστίθεται συνδετικό υλικό κατάλληλο για επαφή με τρόφιμα πριν από τη χύτευση και το ψήσιμο. Τέλος, τα DIAM κατασκευάζονται σύμφωνα με τις επιθυμητές διαστάσεις και με ένα μείγμα με βάση τη σιλικόνη και την παραφίνη.

Μετά από αυτό οι φελλοί παγαίνουν στα εργοστάσια μεταποίησης τους για την εξατομίκευση τους, αφού το κεφάλι και το σώμα του φελλού εξατομικεύονται για κάθε πελάτη με σήμανση φωτιάς ή λέιζερ. Και φυσικά οι έλεγχοι είναι εξαντλητικοί. Kάθε παρτίδα φελλών υπόκειται σε αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους σε κάθε στάδιο μέχρι να παραδοθεί στον πελάτη.

Θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Κοκκαλίδου και την DIAM για την πρόσκληση και την φιλοξενία.

You may also like