Πίτσα και κρασί

by Oenognosia

Παραδόξως, πολύ λίγοι τείνουν να απολαμβάνουν πίτσες με κρασιά, παρόλο που είναι το πιο κατάλληλο ποτό για να το κάνουν. To αφρώδες κρασί είχε γίνει μόδα να το συνοδεύει κανείς με πίτσα τη δεκαετία του ’90. Εκείνη η τάση έκρυβε κάποια λογική, καθώς το αφρώδες κρασί είναι φρέσκο ​​και έχει φυσαλίδες σαν μπύρα, παρόλο που περιέχει διπλάσιο αλκοόλ. Ωστόσο, ο συνδυασμός φυσαλίδων και πίτσας, δεν είναι ο πιο κατάλληλος για καλή πέψη. Εκεί εμφανίζεται το κρασί ως ο πιο κατάλληλος σύντροφος.

Το ζήτημα είναι ότι το κρασί συνεπάγεται κάποια επιπλοκή για πολλούς και απέχει πολύ από την πρακτικότητα που προτείνει η μπύρα. Αλλά αν οι γεύσεις των συνδυασμένων συστατικών και οι υφές έχουν σημασία, τότε το κρασί είναι ο ιδανικός σύντροφος για την ενίσχυση όλων των χαρακτηριστικών της πίτσας.

Πολλοί πιστεύουν ότι είναι αδύνατο να συνδυαστεί το ίδιο κρασί με διαφορετικούς τύπους πίτσας, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι όπως υπάρχουν χιλιάδες κρασιά για κάθε πίτσα, υπάρχουν και χιλιάδες πίτσες για κάθε κρασί. Το κλειδί είναι να αφήσουμε τον εαυτό μας να πειραματιστεί και να μην είμαστε τόσο απόλυτοι, αφού δεν είναι ένα εκλεπτυσμένο γεύμα, αλλά μια πολύ διασκεδαστική και νόστιμη πρόταση, στην οποία το κρασί μπορεί να προσθέσει νέες αισθήσεις.

Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι γενικά τα ζεστά τυριά είναι καλύτερα με φρέσκα λευκά ή ροζέ κρασιά από ό, τι με τα κόκκινα, αν και υπάρχουν φορές που ένα φρέσκο ​​κόκκινο είναι η καλύτερη επιλογή.

Μερικές προτάσεις για συνδυασμό πίτσας με κρασί είναι:

Πίτσα μοτσαρέλα ή Margherita με φρέσκο Μαραθεύτικο

Ζαμπόν και πιπεριές με Viognier

Ρόκα και προσούτο με Chardonnay

Πίτσα με θαλασσινά με Sauvignon Blanc

Πίτσα μανιταριών με φρέσκο κόκκινο ή ροζέ Merlot

Χορτοφαγική πίτσα με Ξυνιστέρι

Πίτσα ανανά με φρέσκο γλυκό Μοσχάτο

Πέρα από τις προτάσεις μας πειραματιστείτε και ξεφύγετε από τους κανόνες. Σίγουρα θα εκπλαγείτε και θα ανακαλύψετε καινούργιες αισθήσεις!

Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε περίσταση είναι καλό ένα μπουκάλι κρασί να το απολαύσουμε μαζί με τους φίλους μας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κρασί πρέπει να είναι στη σωστή θερμοκρασία, είτε λευκό είτε κόκκινο, για να μπορούμε να αντιληφθούμε τα αρώματά του και εκτιμήσουμε τη γεύση του.

You may also like