Τέχνη και κρασί – Μιχαήλ Κκάσιαλος

by Oenognosia

Για τη σειρά τέχνη και κρασί αναλύουμε ακόμα ένα σχετικό πίνακα, αυτόν του Κύπριου ζωγράφου Μιχαήλ Κκάσιαλου με το όνομα «Διασκέδαση»

Βλέπουμε τον έντονο διαχωρισμό μεταξύ των χρωμάτων όπως σε όλα τα έργα του Κκάσιαλου. Ένα εντελώς διαφορετικό και μοναδικό ναίφ στυλ εκτός του ευθύ ρεαλισμού. Με αρχαιοελληνική τεχνοτροπία την οποία ο Κκάσιαλος συνδύαζε πάντα με την παράδοση και την κουλτούρα της Κύπρου.

Βρισκόμαστε σε ένα σπίτι μιας Κυπριακής οικογένειας, φαίνεται να είναι βράδυ μετά τη δουλειά και το ανδρόγυνο πίνει κρασί και διασκεδάζει. Πιθανόν να γιορτάζουν κάτι και να τρώνε τούρτα, γιατί λείπει το ψωμί από το τραπέζι. Το ένα παιδί είναι αποκοιμισμένο στα πόδια της γιαγιάς, και το άλλο κάθετε στο τραπέζι χαμογελώντας. Ίσως να είναι τα γενέθλια αυτού του παιδιού.

Στο προσκήνιο, διακοσμητικά πιάτα και πανέρια που δείχνουν ότι είναι μια αγροτική οικογένεια με δύσκολη δουλειά, πιθανότατα στα χωράφια, όπως οι περισσότερες οικογένειες εκείνη την εποχή.

Αυτό το έργο φαίνεται να φωνάζει στον κόσμο ότι η αγάπη και η απλότητα των μικρών απολαύσεων, όπως ένα ποτήρι κρασί που πίνετε στο τραπέζι, με όλη την οικογένεια παρών, μπορεί πραγματικά να μας αποσπάσει από τα καθημερινά μας προβλήματα και να μας ταξιδέψει.

You may also like