Τα αρώματα στο κρασί ανιχνεύονται με δύο διαφορετικές διαδρομές.

by Oenognosia

Η μία διαδρομή είναι όταν μυριζόμαστε το κρασί πριν το πιούμε και τα αρώματα εισέρχονται στη μύτη μας μέσω των ρουθουνιών. Η άλλη διαδρομή είναι όταν πιούμε το κρασί.

Το Γαλλικό βιβλίο Initiation à la dégustation des vins «Εισαγωγή στη γευσιγνωσία κρασιού», που κυκλοφόρησε το 1978, μας λέει ότι εκτός από το ότι μυριζόμαστε απευθείας από τη μύτη, τα αρώματα γίνονται αισθητά όταν περνούν από το στόμα καθώς πίνουμε το κρασί. Οι ενώσεις αρωμάτων εξαερώνονται όταν πιούμε το κρασί. Τα αρώματα ανιχνεύονται όταν οι ενώσεις αρωμάτων εισέρχονται στη ρινική κοιλότητα μέσω του λαιμού κατά τη διάρκεια της κατάποσης(οπισθορινική όσφρηση) Η θέρμανση του κρασιού που έρχεται σε επαφή με τις μεμβράνες βλέννας του στόματος επιτρέπει τις μικρές πτητικές ουσίες να γίνονται αντιληπτές. Τα αρώματα ανιχνεύονται από τα οσφρητικά κύτταρα μέσα στη ρινική κοιλότητα σχεδόν την ίδια στιγμή που η γεύση γίνεται αντιληπτή από τη γλώσσα. Επομένως, λειτουργεί παράλληλα με την γευστική έννοια για να παράξει την αντίληψη της γεύσης.

Ο τρόπος ανίχνευσης των αρωμάτων ενός κρασιού μέσω οπισθορινικής όσφρησης είναι πολύ σημαντικός στην γευσιγνωσία και τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές έρευνες και πειράματα στον τομέα αυτό.

Πηγές:
oenologie.fr
Wikipedia
Neuroenology

Φωτογραφία:
Winefolly.com

You may also like