Το κυπριακό κρασί στην Ελλάδα

by Oenognosia

Με τους Έλληνες καταναλωτές κρασιού να επικεντρώνονται περισσότερο σε προϊόντα υψηλής ποιότητας, την ανάπτυξη των οινοποιείων και την πληθώρα ετικετών, θα μπορούσαν οι μικρότεροι Κύπριοι οινοποιοί να βρουν μια θέση στην Ελληνική αγορά;

Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος δεν παράγει κρασί ειδικά για την αγορά του εξωτερικού, γίνονται προσπάθειες από πολλά οινοποιεία προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Κυπριακή βιομηχανία Κρασιού έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στις γηγενείς ποικιλίες όπου έδωσαν έμφαση οι Κύπριοι οινοπαραγωγοί, με πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς. Υπάρχουν για παράδειγμα πολύ καλά Ξυνιστέρια στο επίπεδο των καλύτερων ετικετών Μοσχοφίλερου και Μαλαγουζιάς.

Ένα πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν τα Κυπριακά κρασιά στις Ελληνικές κάβες ή τουλάχιστον δύσκολα τα βρίσκεις. Ο μέσος Έλληνας καταναλωτής κρασιού δεν έχει την επιλογή να επιλέξει ένα Κυπριακό Κρασί και να το δοκιμάσει ανάμεσα στα αντίστοιχα Ελληνικά. Θα πρέπει να κτιστούν σχέσεις προς αυτή την κατεύθυνση με τους καταναλωτές και τις εταιρίες διανομής ποτών. Θα πρέπει οι Κύπριοι οινοπαραγωγοί να εμπλακούν περισσότερο στην προώθηση των κρασιών τους στην Ελλάδα. Μια οργανωμένη έκθεση Κυπριακών Κρασιών στην Ελλάδα με την βοήθεια των Κρατικών οργανισμών που εμπλέκονται στην Αμπελουργική βιομηχανία της Κύπρου θα ήταν μια καλή αρχή. Πριν μερικά χρόνια στην έκθεση Χάρτης των Γεύσεων στην Θεσσαλονίκη όπου συμμετείχε με περίπτερο το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού, ιδιαίτερη αίσθηση σημείωσε η παρουσία, Κυπρίων οινοποιών που παρουσίασαν τις γηγενείς ποικιλίες Ξυνιστέρι, Μαραθεύτικο Γιαννούδι, την Κουμανδαρία, και τη Ζιβανία. Στις συμμετοχές σε άλλες εκθέσεις είναι πιο δύσκολο να κερδίσεις τον καταναλωτή επειδή δεν θα έρθει ειδικά για σένα εκεί. Χρειάζεται μια πιο στοχευμένη στρατηγική.

Μακροπρόθεσμα, ως Oenognosia – Οινογνωσία, πιστεύουμε ότι τα ποιοτικά, υψηλότερης ποιότητας Κρασιά που παράγονται από τους Κύπριους οινοπαραγωγούς μπορούν και θα βρουν μια θέση στην Ελληνική αγορά, βοηθούμενα εκτός από την ποιότητα τους, εν μέρει και από τη σχετικά χαμηλότερη τιμή τους σε σύγκριση με παρόμοια κρασιά που παράγονται στην Ελληνική αγορά ή εισάγονται από την Ευρώπη

You may also like