Οικοτουρισμός: Τι είναι;

by Oenognosia

Σαν οινόφιλοι ξέρουμε πολύ καλά τι είναι ο οινοτουρισμός. Ξέρουμε όμως τι είναι ο οικοτουρισμός στον οποίο μέσα συμπεριλαμβάνετα και η αγαπημένη μας δραστηριότητα για το κρασί;

Τα τελευταία χρόνια, ο οικοτουρισμός κερδίζει οπαδούς μεταξύ των τουριστών σε όλο τον κόσμο.

Αυτός ο τρόπος ταξιδιού σχετίζεται πολύ στενά με τον αγροτικό τουρισμό και τον οινοτουρισμό και μπορεί να αποτελέσει το τέλειο συμπλήρωμα των σχεδίων μας κατά τη διάρκεια των διακοπών. Είναι ένας τρόπος να γνωρίζουμε τον προορισμό των ταξιδιών μας από μια φιλοσοφία σεβασμού προς το περιβάλλον, αλλά και προς την πολιτιστική κληρονομιά και τον φυσικό πλούτο της περιοχής.

Ο οικοτουρισμός (Οικολογικός Τουρισμός) είναι ένας τρόπος να ταξιδεύουμε υπεύθυνα, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την απόλαυση μας, αλλά ότι αυτή η απόλαυση είναι συμβατή με τη φροντίδα και το σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον του τόπου που επισκεπτόμαστε. Επιπλέον, ο οικοτουρισμός χαρακτηρίζεται από την επιλογή φυσικών χώρων για την ανάπτυξη υπαίθριων δραστηριοτήτων, την ικανότητα παρατήρησης και εκτίμησης του πλούτου του περιβάλλοντος και της σημασίας του ως τουριστικής μηχανής. Μας ενσωματώνει με την κοινότητα της περιοχής που επισκεπτόμαστε, και μας κάνει να εμπλακούμε στη γνώση της περιοχής, τις παραδόσεις της, τα ήθη και την πολιτιστική της κληρονομιά.

Ο κύριος στόχος αυτού του τρόπου ταξιδιού είναι η ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων της τουριστικής δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον και στους τοπικούς κατοίκους και τις κοινότητές τους.

Η πρακτική του οικοτουρισμού μπορεί να περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές δραστηριότητες, αρκεί να συμμορφώνονται με τις ηθικές απαιτήσεις σεβασμού της φύσης και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της τουριστικής δραστηριότητας στο περιβάλλον και τους κατοίκους της. Μερικές από τις πολλές δραστηριότητες που θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε σε ένα ταξίδι οικοτουρισμού είναι:

Πεζοπορία, η οποία μας επιτρέπει να γνωρίσουμε τα φυσικά περιβάλλοντα με σεβασμό με τη φύση και να εξασκηθούμε σε εξωτερικούς χώρους.

Υπαίθρια σπορ περιπέτειας όπως ράφτινγκ, κανό, ποδηλασία, αναρρίχηση, ιππασία κ.λπ.

Πραγματοποίηση πολιτιστικών διαδρομών

Οινοτουρισμό και γαστρονομικό τουρισμό

You may also like