Ξηρασία και κρασί

by Oenognosia

Σχεδόν καθημερινά βλέπουμε ή ακούμε ειδήσεις που έχουν ως πρωταγωνιστή την ξηρασία. Με το μεταβαλλόμενο κλίμα, η ξηρασία προκαλεί προβλήματα σε διάφορες πτυχές της ζωής μας και συχνά δεν το γνωρίζουμε καν. Αλλά πώς αυτή η ξηρασία επηρεάζει την παραγωγή κρασιού;

Αν ξεκινήσουμε από την παραδοχή ότι το κρασί χρειάζεται ορισμένες περιβαλλοντικές συνθήκες για να παραχθεί, τότε μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το κρασί και την παραγωγή του, επειδή επηρεάζει τον φυτικό κύκλο του αμπελιού και τη διαδικασία ωρίμανσης του σταφυλιού.

Υψηλές θερμοκρασίες, έντονες βροχές, περίοδοι ξηρασίας, είναι μερικά από τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν περισσότερο τους αμπελώνες και είναι φαινόμενα που ήδη συμβαίνουν. Αν και προς το παρόν απομονωμένα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσαν να αρχίσουν να γίνονται κάτι συνηθισμένο. Παρόλο που στην Κύπρο τα αμπέλια μας είναι ανθεκτικά σε ξηροθερμικά κλίματα δεν πρέπει να αναπαυόμαστε.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, η υπερθέρμανση του πλανήτη ήταν η αιτία που η συγκομιδή γινόταν νωρίτερα και νωρίτερα, λόγω της επιταχυνόμενης ωρίμανσης των σταφυλιών, με αποτέλεσμα τα υψηλά οινοπνευματώδη ή γλυκά κρασιά. Η υπερθέρμανση του πλανήτη μας άφησε μεγάλες συγκομιδές και εξαιρετικά κρασιά υψηλής ποιότητας, κάτι που μπορεί να φαίνεται ότι έρχεται σε αντίθεση με όσα λέγαμε μέχρι τώρα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει επειδή ήταν μια μεμονωμένη πραγματικότητα, αφού αν συνεχίσουν να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, Θα παραχθεί το αντίθετο αποτέλεσμα επειδή ένα υπερβολικά ζεστό, υπερβολικά ξηρό κλίμα επηρεάζει το ίδιο ή περισσότερο από ένα ψυχρό κλίμα, και όλα αυτά θα οδηγήσουν στην ανάγκη αναζήτησης νέων αναπτυσσόμενων περιοχών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε βαθμός Κελσίου προάγει μια εβδομάδα της συγκομιδής αν θα συνεχίσουμε έτσι, το 2060 στους χώρους όπου καλλιεργούνται τώρα αμπελώνες, θα ήταν αδύνατο να γίνει αυτό γιατί τα τσαμπιά και τα φύλλα θα καίγονταν.

Προς το παρόν, η λύση είναι ο έλεγχος των αναγκών του φυτού όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια του βλαστικού του κύκλου και η ενσωμάτωση όλων των ειδών προληπτικών μέτρων (καλλιέργεια σταφυλιών σε περιοχές μεγαλύτερου υψομέτρου, αγροκλιματικοί σταθμοί που παρακολουθούν εξαντλητικά τις κλιματολογικές συνθήκες, αισθητήρες υγρασίας, έλεγχος διαχείρισης νερού, κλπ) για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής όσο το δυνατόν περισσότερο.

You may also like