Το κρασί είναι εγγενής σύντροφος στην ιστορία του ανθρώπου και, ίσως για αυτόν τον λόγο, έχει χτιστεί γύρω του ένας καλός αριθμός μύθων και θρύλων, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου έχουν γίνει αξιώματα. Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή είναι σε κοινή χρήση δεν σημαίνει ότι είναι αλήθεια.
Σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν μέρος της παράδοσης αλλά όχι της πραγματικότητας και που μπορούν ακόμη και να χαλάσουν την εμπειρία της απόλαυσης ενός κρασιού, αν επιτρέψουμε να παρασυρθούμε από τις προκαταλήψεις που υπονοούν ή υποθέτουν. Κάτι ασυγχώρητο αν σκεφτούμε ότι κάθε φορά που ανοίγουμε ένα μπουκάλι, το κρασί είναι πρόθυμο να μας κάνει να απολαύσουμε τη στιγμή με τις γεύσεις και την προσωπικότητά του.
Πιο κάτω ας δούμε πέντε από πιο κοινά ψέματα για το κρασί. Πέντε δηλώσεις που δημιουργήθηκαν με την πάροδο του χρόνου που, ωστόσο, δεν ταιριάζουν με πραγματικότητα της εποχής και με την απόλαυσής μας
- Τα κόκκινα βελτιώνονται με το χρόνο, τα λευκά δεν
Το πρώτο από τα πιο συνηθισμένα ψέματα για το κρασί, και το οποίο αναμφίβολα διαψεύδεται πλήρως αν λάβουμε υπόψη ότι η τρέχουσα προσφορά της αγοράς κρασιού είναι ευρεία και περισσότερο από ιδιαίτερη.
Με αυτό εννοούμε ότι, με τον ίδιο τρόπο που δημιουργούνται μερικά κόκκινα κρασιά για να τα απολαύσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα, δημιουργούνται και λευκά κρασιά των οποίων οι αποχρώσεις και ο χαρακτήρας είναι πλήρως αντιληπτοί μόνο μετά από παλαίωση για ορισμένο χρονικό διάστημα.
2. Πρέπει να απολαύσετε το κόκκινο κρασί σε θερμοκρασία του δωμάτιου
Ένα μεγάλο λάθος, κληρονομικό από τον 19ο αιώνα και από γαλλικές πρακτικές που δεν είναι επίκαιρες. Και το λέμε αυτό επειδή η φράση «θερμοκρασία δωματίου» δεν έχει πλέον να κάνει με την καθημερινή μας ζωή. Η φράση προέρχεται όταν η πέτρα ήταν το κατεξοχήν οικοδομικό υλικό, και οι βαθμοί των σπιτιών ακόμη χαμηλότεροι από την εξωτερική θερμοκρασία.
Ωστόσο, σήμερα το μέσο θερμόμετρο σε οποιοδήποτε σπίτι ή χώρο είναι μεταξύ 20 και 25 βαθμών. Μια θερμοκρασία πολύ υψηλότερη από ό, τι απαιτεί οποιοδήποτε κρασί, και αυτό μπορεί ακόμη και να χαλάσει την ευχαρίστηση να το πιούμε. Έτσι και για να αποφύγουμε τις αποτυχίες, πρέπει να γνωρίζουμε τη «προτεινόμενη θερμοκρασία» για κάθε κρασί.
3. Ένα καλό κρασί πρέπει πάντα να έχει φυσικό φελλό
Μια άλλη ανακρίβεια που περιβάλλει τον συναρπαστικό κόσμο των κρασιών. Η σημασία του φελλού στο κρασί δεν σημαίνει μόνο ότι είναι φτιαγμένος από φυσικό φελλό. Σήμερα, υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές λύσεις που μειώνουν τις δυνατότητες υποβάθμισης του φυσικού φελλού, και αυτό δίνει τέλος σε έναν από τους χειρότερους εχθρούς του κρασιού, την ασθένεια φελλού.
4. Λευκό για ψάρι, κόκκινο για κρέας
Ένα άλλο μεγάλο ψέμα είναι η φράση λευκό κρασί για ψάρι και κόκκινο για κρέας είναι ένα άλλο μεγάλο λάθος. Η ευελιξία των διαφόρων κρασιών, κόκκινων ή λευκών, ανοίγει σήμερα σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες συνδυασμών.
Έτσι, για να επιλέξουμε σωστά το πιο κατάλληλο κρασί για ένα πιάτο, πρέπει να ψάχνουμε για την ισορροπία γεύσεων και δύναμης. Κάτι πιο προσωπικό, στην πραγματικότητα, από το να καθοδηγούμαστε από την οδηγία ότι ένα κρασί είναι κατάλληλο μόνο για ένα συγκεκριμένο φαγητό.
5. Τα ροζέ κρασιά είναι χαμηλότερης ποιότητας
Μια δήλωση που, όπως και η θερμοκρασία δωματίου, έχει κολλήσει στο παρελθόν.
Για αρκετές δεκαετίες, το ροζέ κρασί βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με πολλά άλλα λευκά ή κόκκινα κρασιά χάρη στις προσπάθειες των οινοποιείων να το εξελίξουν.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι η απουσία χρώματος δεν είναι συνώνυμη με την κακή ποιότητα ή τη χαμηλή ισχύ. Και, επίσης, ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψουμε ότι το ροζέ είναι το τέλειο κρασί για έναν μεγάλο αριθμό πιάτων, όπως ψητά λαχανικά, πιάτα με ρύζι ή πίτσες.