Περί γευσιγνωσίας

by Oenognosia

Για να δοκιμάσουμε σωστά ένα κρασί πρέπει να περάσουμε από μια διαδικασία μάθησης στην οποία αναπτύσσετε τη μνήμη μας. Το να ξέρουμε να γευόμαστε σημαίνει να εστιάζουμε στις αισθήσεις μας για να ερμηνεύσουμε τις αισθήσεις που νιώθουμε όταν πίνουμε κρασί.

Για να διευρύνουμε τις γνώσεις μας θα πρέπει να δοκιμάσουμε πολλά είδη κρασιών, οπόταν αυτό γίνεται σε μια μακρά διαδικασία και που απαιτεί αρκετή υπομονή και προθυμία. 

Το πως δοκιμάζουμε ένα κρασί, έχω εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο μου, με τίτλο «Πώς δοκιμάζουμε ένα κρασί. Βασικά βήματα γευσιγνωσίας.» και που μπορείτε να διαβάσετε εδώ https://bit.ly/3jKUXCY

Επειδή σήμερα ρωτήθηκα και είχα συζήτηση με ένα φίλο, πιο κάτω επισημάνω μερικές παρατηρήσεις που μπορεί να σας βοηθήσουν αν είστε καινούργιοι στον κόσμο του κρασιού και τις γευσιγνωσίας.

Αναζητείστε βοήθεια. Για να ξεκινήσετε τη γευσιγνωσία, είναι καλύτερα να έχετε δίπλα σας κάποιον που έχει ήδη γνώσεις και να μάθετε ό,τι μπορείτε από αυτό το άτομο.

Τυφλή γευσιγνωσία. Μην αφήνετε τις τιμές και τις ετικέτες να σας επηρεάζουν, δοκιμάστε με κλειστά μάτια για να αντιληφθείτε καλύτερα όλες τις αισθήσεις που σας προκαλεί το κρασί.

Δοκιμάστε πολλά διαφορετικά κρασιά. Να δοκιμάζετε πολλά και διαφορετικά κρασιά καλής ποιότητας. Μην επικεντρώνεστε σε μία μόνο ποικιλία.

Αγοράστε παρόμοια κρασιά και συγκρίνετε τα. Προκαλέστε τον εαυτό σας και δοκιμάστε κρασιά από την ίδια περιοχή, ίδιο στυλ οινοποίησης ή ποικιλία. Θα σας βοηθήσει να εκτιμήσετε καλύτερα τις διαφορετικές αποχρώσεις του καθενός.

Καθορίστε το στυλ και τη μέθοδο σας. Βρείτε το στυλ και τη μέθοδο γευσιγνωσίας που σας ταιριάζει καλύτερα και στη συνέχεια μείνετε σε αυτό σε όλες τις γευσιγνωσίες που κάνετε.

Και τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό,

Διορθώστε το λεξιλόγιό σας. Πρέπει να αφιερώσετε τον απαραίτητο χρόνο για να βρείτε τους ακριβείς όρους για κάθε αίσθηση που σας προκαλεί το κάθε κρασί.

You may also like