Υπάρχει σέρβις κρασιού στα εστιατόρια;

by Oenognosia

Υπάρχει πραγματική επένδυση στην εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών της εστίασης;

Δεν θα μιλήσω για το φαγητό, είναι ένα άλλο μεγάλο λυπηρό θέμα αλλά για το κρασί. Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι δεν υπάρχει. Ειδικά στο σέρβις του κρασιού, μερικές φορές τα πράγματα είναι τραγικά.

Με τους πελάτες να είναι όλο και πιο ενημερωμένοι, η αντίληψη και η αξιολόγηση του σέρβις του κρασιού είναι όλο και πιο απαιτητική.

Όταν π.χ. σε ένα εστιατόριο ρωτάω γιατί μου προτείνουν το ένα ή το άλλο κρασί, και παίρνω απαντήσεις όπως «Επειδή είναι καλό» ή «επειδή κέρδισε κάποιο βραβείο» καταλαβαίνει κάποιος σε τι κατάσταση βρισκόμαστε.

Δεν αρκεί ένα χαμόγελο στον πελάτη, αυτό που χρειάζεται είναι γνώση και τέχνη.

Ποιες είναι όμως οι αιτίες αυτού του προβλήματος;

Οι περισσότεροι υπάλληλοι στο χώρο της εστίασης, οι οποίοι πολλές φορές προέρχονται από άλλα επαγγέλματα ή έχουν την εστίαση ως κάτι έξτρα, δεν έχουν επαρκή προσόντα για το χώρο του εστιατορίου, κάτι που οδηγεί σε δυσανάλογες συνθήκες εργασίας, και σε μεγάλη εναλλαγή του προσωπικού του εστιατορίου. Οι εστιάτορες διαμαρτύρονται για την κακή ποιότητα του προσωπικού τους ή ότι δεν βρίσκουν προσωπικό. Ή αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές το προσωπικό προορίζεται από τους εστιάτορες να είναι απλά χέρια για να καλύψουν τρύπες και ενδεχόμενες ανάγκες.

Υπάρχουν πολλά εστιατόρια που έχουν άψογο σέρβις. Ποιο είναι το μυστικό τους;

Είναι σημαντικό να υπάρχει και εδώ μια στρατηγική. Η επένδυση στην κατάρτιση και την εκπαίδευση του προσωπικού στο σέρβις του κρασιού μπορεί να δημιουργήσει υψηλότερο κόστος σε πρώτη φάση, αλλά είναι μια επένδυση. Είναι διατεθειμένοι οι εστιάτορες να επενδύσουν στο προσωπικό τους; Είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν καλά για να έχουν καταρτισμένο προσωπικό; Ή ότι νάνε να περάσουμε ως παρακάτω;

Πρέπει να καταλάβουμε ότι στον χώρο της εστίασης η καλύτερη διαφήμιση είναι το «από στόμα σε στόμα»

Ο πελάτης απαιτεί όλο και περισσότερα. Κακό σέρβις, κρασιά σε λάθος θερμοκρασίες και ανεπαρκή ποτήρια, είναι κάτι λυπηρό. Εκτός του ότι ο ίδιος δεν θα ξαναέρθει, θα το διαδώσει και στην οίνο-παρέα του και να είστε σίγουροι ότι το εστιατόριο θα αποκτήσει κακή φήμη σε ότι αφορά το κρασί.

You may also like