Αισθητική ομορφιά του κρασιού

by Oenognosia

H απόκτηση γνώσης για το κρασί είναι απαραίτητη για την εκτίμηση του κρασιού. Υπάρχουν περισσότερα για το κρασί από ότι απλά «έχει καλή γεύση». Το γιατί έχει τη γεύση του είναι μέρος της γοητείας και του μυστηρίου του.

Ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και φιλόσοφος του 18ου αιώνα, Friedrich Schiller στο βιβλίο του Γράμματα για την αισθητική αγωγή του ανθρώπου, έχει πει πως η γεύση από μόνη της φέρνει την αρμονία στην κοινωνία, επειδή δημιουργεί αρμονία στο άτομο. Όλες οι άλλες μορφές αντίληψης διαχωρίζουν τον άνθρωπο, επειδή βασίζονται αποκλειστικά είτε στο αισθησιακό είτε στο διανοητικό κομμάτι της ύπαρξής του.

Αποκτώντας γνώση για το κρασί σε συνδυασμό με τη γεύσή του, μπορούμε να νιώσουμε την αισθητική ομορφιά του.

Ο Schiller στο βιβλίο του παρακάτω μας λέει πως μια μορφή τέχνης είναι όμορφη, όταν δεν απαιτεί καμία εξήγηση.

Δηλαδή όσο περισσότερα μαθαίνουμε για το κρασί, τόσο πιο πολύ αντιλαμβανόμαστε την ομορφιά του και δεν χρειάζεται να την εξηγούμε. Οι άνθρωποι του κρασιού έχουμε μια διαισθητική αίσθηση της σημασίας της ομορφιάς.

Η φράση του Schiller για το όμορφο φαίνεται να παρουσιάζει ένα παράδειγμα του ίδιου του πράγματος που ορίζει. Και δεν χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση. Δηλαδή, για όποιον από εμάς έχει συναντήσει στιγμές ομορφιάς στο κρασί η φράση είναι πολύ σωστή. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να περιγράψουμε αρώματα για το κρασί ή να το εκτιμήσουμε, αυτό άλλωστε κάνουμε στις γευσιγνωσίες, αλλά αυτό που πραγματικά υπάρχει είναι ότι το κρασί είναι αισθητικά όμορφο. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση.

Για όσους δεν έχετε νιώσει μια τέτοια στιγμή ομορφιάς στο κρασί, δεν υπάρχει τίποτα να καταλάβετε και εμείς τίποτα να εξηγήσουμε. Είτε έχετε δει την ομορφιά στο κρασί, είτε όχι.

You may also like