Αμπέλι και σφήκες

by Oenognosia

Σε κανέναν δεν αρέσει μια επαφή με σφήκες αλλά παρά τη συνήθειά τους να μας τσιμπάνε για απολύτως κανένα λόγο, όλοι χρωστάμε τα θαύματα του κρασιού σε αυτά τα πλάσματα.
Παρόλο που το τσιμπήματα τους μπορεί να είναι ιδιαίτερα οδυνηρά μπορεί να είναι το μυστικό για το θαυμάσιο πολύπλοκο άρωμα και γεύση του κρασιού. “Οι σφήκες είναι πράγματι ένας από τους καλύτερους φίλους του λάτρεις του κρασιού”, λέει ο Duccio Cavalieri, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας στην Ιταλία.
Ο Cavalieri και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν ότι οι σφήκες δαγκώνουν και τσιμπάνε τα σταφύλια και βοηθούν στην έναρξη της ζύμωσης, ενώ τα σταφύλια βρίσκονται ακόμα στα αμπέλια. Το κάνουν αυτό με την εξάπλωση μιας ζύμης/μύκητα που ονομάζεται Saccharomyces cerevisiae – κοινώς γνωστή ως ζύμη του ζυθοποιού και υπεύθυνη για το κρασί, την μπύρα και τη ζύμωση του ψωμιού. Όταν οι σφήκες δαγκώνουν στο φρούτο, αφήνουν πίσω τους μερικές από αυτές τις ζύμες. Παράλληλα μεταφέρουν τις ζύμες στις προνύμφες τους και όταν τους χειμερινούς μήνες ο Saccharomyces cerevisiae στα αμπέλια μπορεί να μην επιβιώσει λόγω παγωνιάς, οι προνύμφες όταν ωριμάσουν τους επαναφέρουν πίσω στο αμπέλι και γίνεται η διαδικασία ξανά.
Ο Cavalieri λέει ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ανακάλυψη είναι τόσο συναρπαστική γι ‘αυτόν είναι ότι είναι ένα παράδειγμα πόσο συνδεδεμένος είναι ο φυσικός κόσμος και πώς οι άνθρωποι στηρίζονται σε αυτή τη διασύνδεση με τρόπους που απλά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε.

You may also like