Αντιβακτηριακές ιδιότητες του κρασιού

by Oenognosia

Γνωρίζουμε ήδη ότι το κρασί έχει πολλά μακροπρόθεσμα ωφελήματα στην υγεία μας αλλά ξέρατε ότι θα μπορούσε πραγματικά να σας αποτρέψει από το να αρρωστήσετε; Και όμως, το κρασί ένα φανταστικό απολυμαντικό για τα κακά μικρόβια στο στόμα και στο λαιμό.

Το 1988, μια μελέτη εξέτασε τις αντιβακτηριακές ιδιότητες των ανθρακούχων ποτών, του κρασιού, της μπύρας, του αποβουτυρωμένου γάλακτος και του νερού και το κάθε ρόφημα εγχύθηκε με μολυσματικά βακτηρίδια όπως η σαλμονέλα, η E. coli και η shigella.
Το κρασί είχε τη μικρότερη ποσότητα ζωντανών βακτηρίων μετά από δύο ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πραγματικά ένα αποτελεσματικό απολυμαντικό και τα βακτηρίδια δεν μπορούν να επιβιώσουν σε αυτό.

Μια άλλη μελέτη το 1998 έλεγξε τις επιδράσεις του ερυθρού κρασιού στη σαλμονέλα και τη συνέκρινε με ένα διάλυμα απολύμανσης που περιείχε την ίδια συγκέντρωση αλκοόλης και επίπεδο οξύτητας και διαπίστωσε ότι το κόκκινο κρασί είναι καλύτερο στη θανάτωση των βακτηρίων από το διάλυμα.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν το 2007 μια άλλη μελέτη για να καθορίσουν γιατί και πώς το κρασί έχει τέτοιες αντιβακτηριακές ιδιότητες και διαπίστωσαν ότι καταπολεμά συγκεκριμένα μικρόβια στο στόμα που προκαλούν οδοντική πλάκα και πονόλαιμο. Μπορείτε να βρείτε την μελέτη εδώ: https://pubs.acs.org/doi/pdfplus/10.1021/jf070352q

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η οξύτητα και η συγκέντρωση αλκοόλης στο κρασί δεν είναι αυτό που είναι υπεύθυνο για τις αντιβακτηριακές ιδιότητες, όπως πιστεύαμε προηγουμένως. Αντ ‘αυτού, οφείλεται σε μια σειρά από οργανικές ενώσεις που βρίσκονται τόσο στα κόκκινα όσο και στα λευκά κρασιά.

Οι ερευνητές απομόνωσαν τις ενώσεις – γαλακτικό, μηλικό, ηλεκτρικό και τρυγικό οξύ – και μετά την εξουδετέρωση της οξύτητάς τους, διαπίστωσαν ότι σκοτώνουν το 99,9% των οδοντικών βακτηρίων και των μικροβίων που προκαλούν πονόλαιμο.

You may also like