Επίδραση της θερμοκρασίας στα αμπέλια

by Oenognosia

O Thomas Love Peacock έχει πει ότι “ο χυμός του σταφυλιού είναι η υγρή πεμπτουσία των συγκεντρωμένων ακτινών του ήλιου”.

Οι σύγχρονοι συγγραφείς βιβλίων κρασιού παρατηρούν ότι συγκεκριμένα εδάφη ωφελούν τα αμπέλια αντανακλώντας το φως του ήλιου για να ενισχύσουν την ωρίμανση των σταφυλιών και απορροφώντας τη ζεστασιά του ήλιου για να τον αναδημιουργήσουν τη νύχτα.

Για παράδειγμα, το βιβλίο του Charles Frankel του 2014 για τους Γαλλικούς αμπελώνες μας λέει ότι οι ασβεστόλιθοι στο Sancerre “θερμαίνονται σιγά-σιγά στον ήλιο και μετά το σούρουπο ακτινοβολούν την αποθηκευμένη θερμότητα πίσω στα αμπέλια” και ότι στα Faugeres “ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της σχιστόλιθου είναι ότι απορροφά την ηλιακή θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και την ακτινοβολεί πίσω στα αμπέλια μετά την δύση.” Πολλοί άλλοι συγγραφείς βιβλίων αναφέρουν παρόμοιες επισημάνσεις.

Σε ένα αμπελώνα, τα αμπέλια θα προσπαθήσουν να συλλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το φως για τη φωτοσύνθεση, αλλά ένα τμήμα θα χτυπήσει το έδαφος. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του φωτός απορροφάται από το έδαφος, αλλά κάποιο μέρος θα αντανακλαστεί προς τα πίσω. Η αναλογία που αντανακλάται ονομάζεται albedo ή λευκαύγεια. Η λευκαύγεια είναι το μέτρο της ανακλαστικότητας μιας επιφάνειας ή ενός σώματος. Τα ασβεστολιθικά και σχιστόλιθικά εδάφη της Κύπρου συνήθως πέφτουν στην περιοχή 30-35% albedo. Η περιεκτικότητα σε υγρασία είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, καθώς η διαβροχή τείνει να σκουραίνει τα εδάφη και να μειώνει την λευκαύγεια.

Γιατί όλα αυτά έχουν σημασία για τα αμπέλια; Ένας λόγος είναι ότι το ποσό της ηλιοφάνειας που χτυπά ένα αμπέλι, στην οποία μπορεί να συμβάλει και το ανακλώμενο φως, επηρεάζει πέραν της φωτοσύνθεσης και ένα πλήθος μεταβολικών αντιδράσεων. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη ανθοκυανίνης, η οποία είναι σημαντική για τον χρωματισμό του κόκκινου κρασιού, εξαρτάται από την έκθεση του σταφυλιού στο ηλιακό φως και την λευκαύγεια, -η οποία εξαρτάται από το χρώμα του εδάφους- μπορεί να επηρεάσει την ενζυμική δραστηριότητα και τελικά την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλκοόλη του κρασιού.

Στην Κύπρο η επίδραση της θερμοκρασίας στα αμπέλια εξαρτάται από δύο παράγοντες. Πρώτον, υπάρχει η θερμότητα του εδάφους και δεύτερον είναι η αγωγιμότητα της θερμότητας, μέχρι εκεί που βρίσκονται οι ρίζες. Με τα ξηροθερμικά εδάφη που έχουμε και την μεγάλη ηλιοφάνεια , η ηλιακή θερμότητα επηρεάζει τις θερμοκρασίες κάτω από ένα μέτρο στο έδαφος με ως αποτέλεσμα τον επηρεασμό της πρόσληψης θρεπτικών ουσιών του αμπελιού.

Βιβλιογραφία:
Land and Wine: The French Terroir, Charles Frankel, 2014
Vineyards, Rocks, and Soils: The Wine Lover’s Guide to Geology, Alex Maltman, 2018
Wikipedia

You may also like