Επιτέλους! Εκθέσεις Κρασιών

by Oenognosia

Στη Λεμεσό αυτό το σαββατοκύριακο, χθες επισκέφτηκα την έκθεση Πελοποννησιακού οίνου και αύριο θα επισκεφτώ την έκθεσή Κρητικού Οίνου.

Είναι οι πρώτες εκθέσεις που γίνονται στην μετα-covid εποχή στην Κύπρο και ήταν κάτι που το είχαμε πεθυμήσει πολύ. Αυτό φάνηκε χθες στην έκθεση και μιλώντας με καταναλωτές επιβεβαίωσα ότι δεν ήμουν μόνο εγώ που περίμενα πως και πως να ξεκινήσουν οι εκθέσεις κρασιού.

Ο θεμελιώδης σκοπός αυτών των εκθέσεων είναι τα οινοποιεία να προσφέρουν το πλήρες χαρτοφυλάκιό τους, ή μέρος αυτού, ώστε ο καταναλωτής να γευτεί το κρασί, ακριβώς εκεί, εκείνη τη στιγμή, με συνήθως τον οινοποιό μπροστά στα μάτια του και να μάθει για το κρασί, τον τρόπο παραγωγής και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες η τεχνικές σερβιρίσματος. Από την πλευρά του ο Οινοποιός θα ακούσει την γνώμη εκατοντάδων καταναλωτών για τα κρασιά του.

Ας μην ξεχνάμε και την μεταφυσική πλευρά του κρασιού. Γνωρίζοντας τον οινοποιό, αλλάζει και ο τρόπος που εκτιμάμε και βλέπουμε το συγκεκριμένο κρασί. Προς το καλύτερο θέλω να πιστεύω αλλά καμία φορά μπορεί και προς το χειρότερο.

Αυτές οι εκθέσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη βιομηχανία. Μέσα σε αυτές τις εκθέσεις, υπάρχει ένα πολύ κατάλληλο πλαίσιο για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μεταξύ των οινοποιείων και των ιδιοκτητών ή εκπροσώπων επιχειρήσεων του τομέα της εστίασης.

Αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να ήταν αρκετά καλύτερο, αν υπήρχε μια μέρα Μόνο για επαγγελματίες, ή κάποιος απομακρυσμένος χώρος ώστε ο επαγγελματίας να πάει και να μιλήσει με τον Οινοποιό και να δοκιμάσει κρασιά μαζί του, χωρίς να πηγαινοέρχονται ποτήρια μπροστά τους για γέμισμα. Αυτό νομίζω έχει γίνει αντιληπτό και σιγά-σιγά αλλάζει. Ήδη στην έκθεση χθες, είδα επαγγελματίες και οινοποιούς να το κάνουν και είμαι σε θέση να ξέρω ότι βγήκαν και κάποιες καλές συνεργασίες.

Ως επί το πλείστον, οι τιμές των εισιτηρίων είναι ευνοϊκές για τους καταναλωτές, αφού με την αξία ίσως ενός ποτηριού κρασιού, μπορούν να απολαύσουν πολλά κρασιά στον ίδιο χώρο, γνωρίζοντας τους οινοποιούς και άλλους ειδικούς στο χώρο της εστίασης όπως επίσης και άλλους οινόφιλους καταναλωτές.

Όπως ανάφερα παραπάνω, ευτυχώς οι εκθέσεις κρασιού επεκτείνονται όλο και περισσότερο, καθιστώντας αυτές τις εκδηλώσεις, μαζί με γευστικές δοκιμές και masterclasses, ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για τη διάδοση της οινικής κουλτόυρας, προσελκύοντας και μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών κάθε φορά.

Αύριο πάω στα Κρητικά Κρασιά, με μεγάλες προσδοκίες, καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η έκθεση στην Κύπρο και επίσης θα υπάρχει και ένα masterclass από τον Νίκο Μάνεση, ένα όνομα με μεγάλη βαρύτητα στον κόσμο του Ελληνικού αμπελώνα.

Θα τα ξαναπούμε από εβδομάδας για τον συνολικό απολογισμό των εκθέσεων.

Καλό Σαββατοκύριακο

You may also like