Η χειμερία νάρκη του αμπελώνα

by Oenognosia

Είναι ξεκάθαρο, έχει πολύ κρύο, σε πολλές περιοχές έχει χιόνια, και όπως κάθε χειμώνα, πολλοί με ρωτάνε πώς επηρεάζει το κρύο τον αμπελώνα, τι συμβαίνει στον αμπελώνα τώρα που οι θερμοκρασίες είναι τόσο χαμηλές;

Το φυτό το ξέρει, έχει επίγνωση ότι είμαστε σε χειμώνα και έχει προετοιμαστεί για αυτό.

Αν κοιτάξουμε πίσω, θα θυμηθούμε ότι μόλις τελείωσε ο τρύγος, τα φύλλα του αμπελιού άλλαξαν χρώματα, έγιναν κόκκινα και καφέ και τελικά έπεσαν. Μετά ήρθε το ξερό κλάδεμα(αν έχει γίνει) και το φυτό μπήκε σε κατάσταση ανάπαυσης ή βλαστικής στάσης. Δηλαδή ο χυμός σταματά να κυκλοφορεί μέσα στο φυτό και είναι η περίοδος χειμερίας νάρκης του φυτού για να ξεκουραστεί και να ανακάμψει. Από εδώ και πέρα ​​όλη η ενέργεια και οι προσπάθειες του φυτού είναι να προφυλάξει και να διατηρήσει ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του, τον κορμό και τις ρίζες του.

Από τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο θα αρχίσει να ξυπνά, θα αρχίσει το κλάμα και από τότε θα πλησιάζει μια νέα σοδειά.

Όπως είπαμε, το φυτό είναι «έτοιμο» να αντέξει αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες. Το πρόβλημα έρχεται όταν οι κλιματολογικές συνθήκες είναι διαφορετικές από αυτές που η φύση αντιλαμβάνεται ως φυσιολογικές.  Όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν πολύ το καλοκαίρι, όταν ανεβαίνουν πολύ το χειμώνα ή όταν βρέχει ή ακόμα και χαλάζι όταν το φυτό δεν το περιμένει. Τότε είναι που το αμπέλι υποφέρει και μπορεί να υπάρχουν προβλήματα.

Μερικά από τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν αυτοί οι δυσμενείς κλιματικοί παράγοντες μπορεί να είναι απώλεια μέρους ή ολόκληρης της παραγωγής, απώλεια ποιότητας του σταφυλιού, ασθένειες στον αμπελώνα και άλλα…

Συνοψίζοντας, το φυτό καταλαβαίνει ότι είναι φυσιολογικό να είναι έτσι η θερμοκρασία τώρα. Η βροχή και το χιόνι θα μπορούσαν να έχουν θετικά αποτελέσματα στον αμπελώνα αρκεί να έχουν κανονικούς ρυθμούς.

Τώρα που χιονίζει κιόλας, οι αμπελώνες είναι πολύ όμορφοι και τυχεροί αυτοί που τους απολαμβάνουν.

Πηγή φωτογραφίας: Οινοποιείο Φικάρδος, www.fikardoswines.com.cy

You may also like