Ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης Κρασιού

by Oenognosia

Ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει τη γήρανση του κρασιού είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες αποθηκεύεται.

Οι φιάλες που είναι σφραγισμένες με φελλό πρέπει να φυλάσσονται στο πλάι τους έτσι ώστε ο φελλός να παραμένει υγρός, εμποδίζοντας την είσοδο αέρα στο κρασί, γεγονός που τον αναγκάζει να οξειδωθεί. Η αποθήκευση σε πολύ ξηρές περιοχές (π.χ. κλιματισμό) μπορεί επίσης να προκαλέσει ταχύτερη ξήρανση του φελλού. Τα μπουκάλια που σφραγίζονται με βιδωτά καπάκια ή σφράγισμα Vino-Lok μπορούν να αποθηκευτούν και σε όρθια θέση.
Μετά το άνοιγμα του το κρασί -αν μείνει στην φιάλη και θα το πίουμε τις επόμενες 1-2 μέρες- φυλάγεται όρθιο και όχι στο πλάι. Το οξυγόνο χαλάει το κρασί, έτσι θέλετε να μειώσετε την ποσότητα του κρασιού που εκτίθεται στον αέρα. Η αποθήκευση ενός μπουκαλιού στο πλάι δημιουργεί μια μεγαλύτερη επιφάνεια, η οποία εκθέτει περισσότερο κρασί στο οξυγόνο.

Συνιστάται στους λευκούς οίνους να κυμαίνονται από 7-12 ° C και από 12-18 ° C στους κόκκινους. Ο χώρος αποθήκευσης πρέπει να είναι δροσερός καθώς οι θερμότερες συνθήκες θα αυξήσουν την ταχύτητα με την οποία ένα κρασί παλαιώνει. Ένα κρασί αποθηκευμένο σε ντουλάπι σε ένα κεντρικά θερμαινόμενο / κλιματιζόμενο διαμέρισμα με μέση θερμοκρασία 22 ° C θα ωριμάσει ταχύτερα από ότι το ένα κρασί που ωριμάζει σε υπόγειο κελάρι με μέση θερμοκρασία 14 ° C και επομένως θα πρέπει να καταναλωθεί νωρίτερα .

Μια σταθερή θερμοκρασία είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας στην αποθήκευση του κρασιού. Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μπορούν να προκαλέσουν γρήγορη ωρίμανση ή / και αλλοίωση του κρασιού, ειδικά όταν πρόκειται για ακραίες θερμοκρασίες. Μερικά λεπτά σε ένα ζεστό αυτοκίνητο στους 40 ° C μπορούν να προκαλέσουν γρήγορη ωρίμαση του κρασιού και σε μια ώρα να το χαλάσουν τελείως. Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας αυξάνουν το ρυθμό γήρανσης των αντιδράσεων στο κρασί και εάν είναι σφραγισμένες με φελλό, θα ασκήσουν πίεση στον φελλό λόγω της επαναλαμβανόμενης διαστολής / συστολής του κρασιού μέσα στη φιάλη.

Το φως μπορεί επίσης να αυξήσει το ρυθμό γήρανσης του κρασιού και μπορεί να το χαλάσει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το υπεριώδες φως και επομένως συνιστάται η αποθήκευση του κρασιού σε σκοτεινό μέρος.

You may also like