Κατηγορίες Οίνου στην Κύπρο

by Oenognosia

Οίνοι ΠΟΠ: Τα προϊόντα ΠΟΠ είναι αυτά με «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης». Έχουμε 5 περιοχές με την ένδειξη ΠΟΠ.

– Λαόνα – Ακάμας – περί τα 17 χλμ. βόρεια της πόλης της Πάφου στην αρχή της Χερσονήσου και Ακρωτηρίου του Ακάμα, του δυτικότερου άκρου της Κύπρου).
– Βουνί Παναγιάς – Αμπελίτης – περί τα 23.5 χλμ βορειοανατολικά της Πάφου στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Πάφου στα σύνορα με την επαρχία Λευκωσίας.
– Πιτσιλιά – περί την κορυφή της Μαδαρής στην οροσειρά του Τροόδους. Είναι η πλέον ορεινή από όλες τις αμπελουργικές ζώνες της Κύπρου με υψόμετρο άνω των 780μ.
– Κρασοχώρια Λεμεσού – βορειοδυτικά της πόλης Λεμεσού και φτάνει περίπου στα όρια με την επαρχία Πάφου. Εκτός από την κύρια περιοχή, διακρίνονται η υποπεριοχές Αφάμης και Λαόνα.
– Κουμανδαρία, βορειοανατολικά της Λεμεσού, με 14 χωριά όπου και οροθετείται με υψόμετρο μέχρι τα 900 μέτρα,

Οίνοι ΠΓΕ: Τα προϊόντα ΠΓΕ είναι αυτά με «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη». Σε αυτή την κατηγορία οίνων εντάσσονται όλοι οι Τοπικοί Οίνοι και όσοι από τους οίνους με «Ονομασία κατά Παράδοση» έχουν ταυτοχρόνως και θεσπισμένη γεωγραφική ένδειξη. Έχουμε 4 περιοχές ΠΓΕ.

– Τοπικός Οίνος Λευκωσίας
– Τοπικός Οίνος Λεμεσού
– Τοπικός Οίνος Λάρνακας
– Τοπικός Οίνος Πάφου

Ποικιλιακοί οίνοι: Οι ποικιλιακοί οίνοι είναι μια νέα κατηγορία οίνων, στην οποία θα εντάσσονται όσοι επιτραπέζιοι οίνοι πληρούν τις προϋποθέσεις και τους ελέγχους που ορίζονται στο άρθρο 63 του Κανονισμού 607/2009. Οι οίνοι αυτοί αποκτούν το δικαίωμα αναγραφής της χρονιάς εσοδείας και της ποικιλιακής τους σύνθεσης (αλλά όχι της γεωγραφικής τους ένδειξης), σε αντίθεση με τους απλούς επιτραπέζιους οίνους.

Επιτραπέζιοι οίνοι: Οι έπιτραπέζιοι οίνοι είναι μια κατηγορία οίνων όπου εντάσσονται όλα τα κρασιά που δεν ανήκουν φυσικά στις κατηγορίες ΠΟΠ και ΠΓΕ, αλλά ούτε και στην κατηγορία των ποικιλιακών οίνων. Οι επιτραπέζιοι οίνοι εξακολουθούν να μην έχουν το δικαίωμα αναγραφής ούτε της χρονιάς εσοδείας, ούτε των ποικιλιών που συμμετέχουν στη σύνθεσή τους.

You may also like