Καρβονική διαβροχή

by Oenognosia

Η καρβονική διαβροχή είναι μια εναλλακτική μέθοδος της κόκκινης οινοποίησης που περιλαμβάνει μια ενζυματική ζύμωση που δεν απαιτεί ούτε ζύμη ούτε βακτήρια. Θα εμφανιστεί σε ολόκληρα, αδιάσπαστα σταφύλια χωρίς την παρουσία οξυγόνου. Για να ξεκινήσει η διαδικασία, τα σταφύλια τοποθετούνται προσεκτικά σε ένα κλειστό δοχείο ζύμωσης και καλύπτονται με διοξείδιο του άνθρακα. Σε αυτό το περιβάλλον, τα ένζυμα στα ίδια τα σταφύλια θα αρχίσουν να σπάζουν τα σάκχαρα των σταφυλιών και να δημιουργήσουν λίγο αλκοόλ μέσα στα μούρα μαζί με άλλες ενώσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση του κρασιού.

Είναι σπάνιο ο οίνος να παράγεται εντελώς χρησιμοποιώντας 100% ανθρακική διαβροχή, καθώς οποιαδήποτε θραύση στα σταφύλια θα οδηγήσει στην εισαγωγή ζύμης στο χυμό. Αντ ‘αυτού, η ανθρακική διαβροχή χρησιμοποιείται συχνά στα αρχικά στάδια της παραγωγής οίνου. Συνήθως 5-6 μέρες. Μετά τη διαβροχή, ο χυμός φιλτράρεται και τα στέμφυλα οδηγούνται στην πρέσα έτσι ώστε να μην χάνετε χυμός και οποιαδήποτε εναπομείνασα ζάχαρη μετατρέπεται με κανονική αλκοολική ζύμωση.

Μετά από αυτό, ο μελλοντικός οίνος προχωρά στο επόμενο στάδιο, δηλαδή τη ζύμωση. Δεν διαρκεί πολύ, για περίπου 25 έως 35 ημέρες. Όταν τελειώσει, το κρασί αμέσως εμφιαλώνεται και αποστέλλεται προς πώληση.

Η καρβονική διαβροχή γενικά έχει ως αποτέλεσμα κόκκινα κρασιά που έχουν χαμηλή τανίνη, έντονα χρωματισμένα και παρουσιάζουν αρώματα και γεύσεις από τροπικά φρούτα και κόκκινα μούρα. Η ανθρακική διαβροχή χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά είναι κυρίως γνωστή για τη χρήση της στην περιοχή Beaujolais στη Γαλλία – ιδιαίτερα το πολύ δημοφιλές Beaujolais Nouveau.

You may also like