Παλαιός κόσμος και Νέος κόσμος

by Oenognosia

Υπάρχουν πολλές σχολές σκέψης σχετικά με το ρόλο του οινοποιού και τον αντίκτυπό του στο τελικό στυλ του κρασιού. Δύο από τις πιο συνηθισμένες σχολές σκέψης περιγράφονται και συχνά ως στυλ “Παλαιού κόσμου” και στυλ “Νέου Κόσμου”.

Η παραδοσιακή άποψη του Παλαιού κόσμου είναι ότι το terroir είναι υψίστης σημασίας και οι αμπελοκαλλιεργητές και οι οινοπαραγωγοί πρέπει να προσπαθήσουν να έχουν τα σταφύλια και τα κρασιά να αντικατοπτρίζουν το φυσικό τους περιβάλλον όσο το δυνατόν καλύτερα.

Η ανταγωνιστική προοπτική που αναπτύχθηκε στο Νέο κόσμο αναγνωρίζει ότι το terroir διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά υποστηρίζει ότι τα σταφύλια είναι απλά πρώτες ύλες που πρέπει να μορφοποιηθούν, στο μέτρο του δυνατού, σε επιθυμητή μορφή από την ανθρώπινη τέχνη και την τεχνολογία.

Στον Πραγματικό κόσμο, βέβαια, αναγνωρίζουν όλοι ότι η αλήθεια πρέπει να είναι κάπου ανάμεσα και οι περισσότεροι οινοπαραγωγοί τόσο στον “Παλαιό κόσμο” όσο και στον “Νέο κόσμο” αποδέχονται απόψεις και από τις δύο σχολές σκέψης.

You may also like