Κρασί και μουσική

by Oenognosia
"Someone said, drink the water, but I will drink the wine.
Someone said, take a poor man, rich don't have a dime.
So fool yourselves if you will, I just haven't got the time.
If you can drink the water, I will drink the wine."

Τι κρασί σκεφτόταν άραγε ο Frank Sinatra όταν τραγουδούσε το I Will Drink the Wine;

Το κρασί ήταν πάντα ένα από τα βασικά στοιχεία που τροφοδοτούσε περισσότερο τη δημιουργικότητα των καλλιτεχνών.  Όπως έχει αναπαρασταθεί σε πολλές περιπτώσεις, η στενή σχέση του με τη μουσική και η τέλεια σύζευξη μεταξύ των δύο δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Τόσο πολύ που υπάρχουν επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι υπάρχει μουσική που σχετίζεται με κάθε είδος κρασιού, όπου αν η σχέση μεταξύ κρασιού και μουσικής είναι κατάλληλη, η αίσθηση της ευχαρίστησης μπορεί να ενισχυθεί. Είχα γράψει γι’ αυτό σε παλαιότερο άρθρο μου στο Oenognosia.com

Σύμφωνα με μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο Heriot Watt του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον ψυχολόγο και καθηγητή Adrian North, και με τη συμμετοχή του διάσημου Χιλιανό οινοποιού Aurelio Montes, του ιδρυτή του γνωστού Χιλιανού οινοποιείου Vina Montes, ο οποίος αναπαράγει γρηγοριανούς ύμνους στα κελάρια του για να βελτιώσει την ποιότητα των κρασιών κατά την παλαίωσή τους, η ακρόαση του ενός ή άλλου τύπου μουσικής, εκτός από το ότι επηρεάζει τα συναισθήματά μας, επηρεάζει και τη γεύση του κρασιού που πίνουμε εκείνη τη στιγμή. Η αρμονία, η μελωδία και ο ρυθμός επηρεάζουν διαφορετικά τα μοτίβα της εγκεφαλικής δραστηριότητας, όπως ακριβώς συμβαίνει στη γευσιγνωσία.

Το κρασί περιέχει μια ολόκληρη σειρά από αρώματα, γεύσεις και αισθήσεις που μπορούμε σχεδόν να αγγίξουμε, αλλά είναι επίσης ένα ηχητικό σύμπαν. Όπως πολύ σωστά είπε ο Carlos Delgado στο άρθρο του The captive music of wine, «Το κρασί, όπως και η μουσική, έχει μια οριζόντια, μελωδική γραμμή, που αντιστοιχεί στα αρώματά του, και μια κάθετη, αρμονική γραμμή, που εκδηλώνεται στον ουρανίσκο της εμπειρίας». Και όχι μόνο αυτό, είναι ικανό να εκφράσει τη μελωδία του μέσα από τη γεύση.

Το κρασί και η μουσική μπορούν να ενισχύσουν το ένα το άλλο. Και τα δύο είναι μελωδίες που αποτελούνται από δονήσεις που το σώμα μας αντιλαμβάνεται διαφορετικά ανάλογα με το άτομο, τις ευαισθησίες του, την κατάσταση ή τις εξωτερικές παρορμήσεις στις οποίες εκτίθεται.

Ο συνδυασμός μουσικής και κρασιού μας ανοίγει έναν νέο κόσμο αισθητικής εμπειρίας.

You may also like