Ιστορία της πρώτης ρυθμιζόμενης ονομασίας προέλευσης

by Oenognosia

Το να μιλάς για κρασί σήμερα σημαίνει να μιλάς για μια αρχαία τέχνη που συνόδευε τον άνθρωπο από την αρχή της ιστορίας του. Με αρχαιολογικά στοιχεία που δείχνουν ότι είχε ήδη παραχθεί πριν από 6.000 χρόνια και τη θεμελιώδη σημασία που απέκτησε με την πάροδο του χρόνου ανάμεσα σε αμέτρητους πολιτισμούς, είναι φυσιολογικό όλη η διαδρομή του να είναι μια ανεξάντλητη πηγή από ιστορίες και μυστήρια.

Μια από αυτές τις ιστορίες είναι και η πιο κάτω.

Ποτέ στην ιστορία ένα οινικό προϊόν δεν ήταν τόσο σημαντικό για μια χώρα όσο το Port για την Πορτογαλία το 1756. Και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η ανοικοδόμηση της Λισαβόνας μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1755 πληρώθηκε με τα έσοδα που παρήγαγε από την πώληση αυτού του κρασιού.

Το 1678, η αγγλική κυβέρνηση είχε θέσει εμπορικό εμπάργκο στα γαλλικά προϊόντα, καταφέρνοντας ένα βαρύ πλήγμα στα κρασιά του Μπορντό και αναγκάζοντας τους Άγγλους εμπόρους να αναζητήσουν υποκατάστατα. Τότε ήταν που ανακαλύψαν το κρασί Port. Το 1703, η Πορτογαλία και η Αγγλία υπέγραψαν την εμπορική συνθήκη του Methuen που εγγυόταν, σε αντάλλαγμα παρόμοιας μεταχείρισης για τα αγγλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, καλύτερες δασμολογικές συνθήκες για τα πορτογαλικά κρασιά.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν σημαντικά, αλλά το 1730 εμφανίστηκαν οι πρώτες περιπτώσεις απάτης και έγιναν ευρέως διαδεδομένες μέχρι που το 1754 οι Άγγλοι έμποροι αρνήθηκαν να αγοράσουν περισσότερο Πορτογαλικό κρασί, κατηγορώντας τους αμπελουργούς για απάτη.

Τότε ήταν που εμφανίστηκε η φιγούρα του Μαρκήσιου του Πομπάλ. Η στρατηγική του για εθνικοποίηση και μονοπώληση της παραγωγής του κρασιού Port, και χάρη στην εξαγωγή του, καταφέρε να εξισορροπήσει το κρατικό έλλειμμα και να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της Λισαβόνας.

Το 1756, δημιούργησε την Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto Douro, με την οποία κατάφερε να εξασφαλίσει την ποιότητα των προϊόντων, να εξισορροπήσει την παραγωγή και το εμπόριο και να καθορίσει τις τιμές. Την ίδια χρονιά, αξιωματούχοι της εν λόγω εταιρείας άρχισαν να οριοθετούν την περιοχή του Douro, ένα έργο που ολοκλήρωσαν το 1761, ταξινομώντας τη γη σύμφωνα με ένα αυστηρό σύστημα βαθμολόγησης, μοναδικό στον κόσμο, και καθιστώντας το την πρώτη ρυθμιζόμενη ονομασία προέλευσης, 180 χρόνια πριν από τα Γαλλικά AOC.

Πηγές:

A History of Wine in Europe, 19th to 20th Centuries, Volume I, Winegrowing and Regional Features

WINE From Neolithic Times to the 21st Century

Wikipedia

You may also like