Κρασί Koshu – Τι είναι;

by Oenognosia

Στα πλαίσια του διαγωνισμού κρασιού Berliner Wine Trophy, όπου συμμετέχω ως κριτής μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω μερικά Γιαπωνέζικα κρασιά Koshu τα οποία με εντυπωσίασαν. Έτσι μετά από δύο μέρες μελέτης και έρευνας, σας γράφω λίγα πράγματα πιο κάτω γι αυτή την άγνωστη και εντυπωσιακή ποικιλία σταφυλιού.

Το Koshu είναι το ιαπωνικό κρασί που παράγεται από ένα συγκεκριμένο ροζ σταφύλι, μια ποικιλία που θεωρείται από πολλούς ως από τις πιο συναρπαστικές που καλλιεργούνται στον κόσμο σήμερα. Η ιδιαίτερη απόχρωση του αχυροκίτρινου χρώματος του είναι σχεδόν μοναδική και δίνει ζωή σε ένα ροζέ ή λευκό κρασί με πολύ απαλές αποχρώσεις, αλλά με ένα ενδιαφέρον μπουκέτο αρωμάτων.

Aυτά τα σταφύλια καλλιεργούνται στις πλαγιές του όρους Φούτζι στο νομό Yamanashi όπου υπάρχουν ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες με έντονες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις, μεγάλες ηλιόλουστες μέρες και κυρίως ηφαιστειακά εδάφη.

Για τους λάτρεις του κρασιού, η Ιαπωνία θεωρήθηκε ένας σχετικά μη ενδιαφέρον προορισμός. Το κλίμα της, στην πραγματικότητα, δεν ήταν ιδιαίτερα κατάλληλο για παραγωγή κρασιού, αν και αυτή η προκατάληψη έχει πλέον εκλείψει.

Το Koshu είναι ένα είδος σταφυλιού που καλλιεργείται για περισσότερα από 1000 χρόνια. Ωστόσο, μόλις μεταξύ 1868 και 1912 άρχισε να οινοποιείται και φάνηκε ότι από αυτό το σταφύλι μπορούσε να γίνει ένα εξαιρετικό κρασί, το οποίο έκτοτε πήρε το όνομά του από τον καρπό από τον οποίο παράγεται.

Για περισσότερο από έναν αιώνα, το Koshu , ένα από τα πιο αγαπημένα ιαπωνικά κρασιά, έχει εξελιχθεί δραματικά. Ενώ οι πρώτες οινοποιήσεις έγιναν για να ληφθεί ένα γλυκό κρασί με την πάροδο του χρόνου το στυλ άλλαξε και αρκετοί παραγωγοί πειραματίστηκαν και έμειναν με πιο ξηρές εκδοχές

Το Koshu είναι ένα ελαφρύ κρασί, μέτριου αλκοόλ, με τις νότες πράσινου μήλου, ροδάκινου και λεμονιού συνήθως να αναγνωρίζονται, αλλά και με ένα λεπτό και πολύπλοκο μπουκέτο αρωμάτων. Στο στόμα έχει ισορροπημένη οξύτητα και τελειώνει με μια έντονη φρεσκάδα.

Πηγές:

Φωτιγραφία: Wikipedia

Internet

You may also like