Μπορείτε να βελτιώσετε την ικανότητα σας να αναγνωρίζετε τα αρώματα στο κρασί;

by Oenognosia

Η ιδέα ότι η αίσθηση της όσφρησης μπορεί να βελτιωθεί μέσω εκπαίδευσης μπορεί αρχικά να σας φαίνεται περίεργη, αλλά όσο περισσότερο to σκέφτεστε, τόσο περισσότερο έχει νόημα. Πηγαίνοντας στο γυμναστήριο, η άρση βαρών μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή μάζα με την επανάληψη. Συμβαίνει το ίδιο με την όσφρηση; Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύετε μυρίζοντας αρώματα μπορείτε να βελτιώσετε την ικανότητά σας να τα ανιχνεύσετε;

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές μελέτες που έχουν δείξει ότι αυτό πράγματι συμβαίνει. Για παράδειγμα, το 2011 οι ερευνητές Jane Plailly και Jean-Pierre Royet κατέδειξαν ότι κάποιες περιοχές του εγκεφάλου διεγείρονται όταν οι άνθρωποι ανιχνεύουν και φαντάζονται συγκεκριμένες μυρωδιές. Οι έρευνες έγιναν τόσο σε επαγγελματίες αρωματοποιούς όσο και φοιτητές από το ISIPCA, ένα σχολείο στη Γαλλία που εκπαιδεύει αρωματοποιούς. Τα άτομα τοποθετήθηκαν σε σαρωτή MRI και ζήτησαν να φανταστούν τη μυρωδιά μιας συγκεκριμένης ουσίας, το όνομα της οποίας εμφανίστηκε σε μια οθόνη μπροστά τους.

Έτσι και με το κρασί, όσο περισσότερο μυρίζεστε αρώματα τόσο πολύ εκπαιδεύετε το μυαλό σας να μπορεί να τα αναγνωρίσει πιο εύκολα. Να μυρίζεστε κάθε συστατικό όταν μαγειρεύετε, ό, τι φάτε, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζετε στο σουπερμάρκετ, ακόμα και τις μυρωδιές του περιβάλλοντος – όπως δέρμα, υγρή γη, γρασίδι, λουλούδια… Γεμίστε τη νοητική βάση δεδομένων σας με μυρωδιές, ώστε να έχετε στη διάθεσή σας τις αρωματικές μνήμες τους όταν χρειαστεί να τις αναγνωρίσετε στο κρασί.
Να θυμάστε. Η όσφρηση έχει την καλύτερη μνήμη!

You may also like