Ξυνιστέρι σε βαρέλι

by Oenognosia

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι όλο και περισσότεροι οινοπαραγωγοί, παράγουν Ξυνιστέρι που έχει μπει σε βαρέλι.

Τα Ξυνιστέρια σε βαρέλι είναι μια καλή ευκαιρία για να απολαύσετε τη φρεσκάδα της ποικιλίας μαζί με τις κομψές αποχρώσεις που παρέχει τόσο το ξύλο των βαρελιών όσο και η μικρο-οξυγόνωση που παράγεται στο βαρέλι.

Παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο σε ανοξείδωτες δεξαμενές και στη συνέχεια πηγαίνουν σε βαρέλια ή ζυμώνονται απευθείας σε βαρέλια έτσι ώστε από την αρχή η συμβολή του ξύλου στο κρασί να είναι σημαντική. Μπορεί να γίνουν και αναμίξεις με κάποιο ποσοστό σε βαρέλι και κάποιο μόνο δεξαμενή αν θέλει ο οινοποιός να δώσει ένα πιο διακριτικό τόνο βαρελιού.

Έχουν περισσότερο σώμα, με πιο χρυσό χρώμα από αυτά της δεξαμενής. Τα αρώματά τους, αν και ακόμα φρουτώδη, χαρακτηρίζονται από τις καπνιστές και πιο πικάντικες πινελιές του βαρελιού.

Στο στόμα είναι πιο δομημένα και με όγκο, εκτός από το γεγονός ότι οι γεύσεις τους είναι πιο κοντά στο γλυκό λόγω της τανίνης που προέρχεται από το βαρέλι.

Τα Ξυνιστέρια σε βαρέλι μπορούν να έχουν ζωή ή να παραμείνουν σε άριστη κατάσταση για τουλάχιστον 5 χρόνια, επειδή η τανίνη του ξύλου, η οξύτητά του και η μικρο-οξυγόνωση του δίνει την απαραίτητη δύναμη να παραμείνει σε άριστη κατάσταση. Πολύ περισσότερο από ένα Ξυνιστέρι φρέσκο χωρίς βαρέλι.

Είναι πιο γαστρονομικά κρασιά  και χωρίς αμφιβολία, το ψάρι είναι το ιδανικό για αυτά τα κρασιά, αλλά συνδυάζονται τέλεια και με πιάτα πουλερικών και χοιρινού.

Το Ξυνιστέρι περιγράφεται από τον διάσημο κριτή κρασιών Tom Cannavan ως “Σοβαρό, κρασί τύπου Chablis”

You may also like