Οινοποιεία και Ψηφιακός μετασχηματισμός

by Oenognosia

Ο Ψηφιακός μετασχηματισμός παραμένει το εκκρεμές θέμα των οινοποιείων, παρόλο που υπάρχουν κάποιες κινήσεις προς τα μπροστά.

Σε πρόσφατη έρευνα για παράδειγμα, έχει σημειωθεί αύξηση των επενδύσεων στη διαχείριση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στο μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αν και το email εξακολουθεί να χρησιμοποιείται κατά 95%, και το τηλέφωνο κατά 78%, για τη διαχείριση των πωλήσεων B2B.

Αν και το 40% δεν πουλάει κρασί στο διαδίκτυο, για όσους το κάνουν, αυτό το κανάλι αντιπροσωπεύει περίπου το 5,5% του συνολικού τζίρου τους.

Τα πλείστα οινοποιεία στην Κύπρο και Ελλάδα χαρακτηρίζονται από τη χαμηλή δέσμευσή τους στην τεχνολογία, καθώς δεν διαθέτουν τεχνολογία για την παρακολούθηση του αμπελώνα και του τρύγου. Ωστόσο, αρκετές εταιρείες γνωρίζουν την υστέρησή τους στην καινοτομία αφού υπάρχουν οινοποιοί  που έχουν σε κάποιο βαθμό ή σκέφτονται να επενδύσουν στο μέλλον.

Επιπλέον το μάρκετινγκ περιεχομένου, μια στρατηγική που αναφέρεται στη δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου που σχετίζεται με το brand, καταλαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό ψηφιακής στρατηγικής των οινοποιείων αλλά μένουν ως εκεί.

Επίσης το μάρκετινγκ με influencers χρησιμοποιείται ευρέως αλλά φαίνεται ότι δεν δουλεύει όσο το μαρκετινγκ περιεχομένου. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στα παραπλανητικά νούμερα followers. Είναι γνωστό ότι κάποιος άμα θέλει να αυξήσει τους followers του μπορεί να αγοράσει “Fake followers” από το διαδύκτιο. Αυτοί οι influencers χαρακτηρίζονται από πολλές χιλιάδες followers, αλλά έχουν ελάχιστη έως καθόλου δέσμευση στις αναρτήσεις τους. (like, comments). Το ποσοστό αφοσίωσης, δηλαδή των δεσμεύσεων των αναρτήσεων για να θεωρείται αυθεντικός κάποιος influencer, σύμφωνα με τις μεγάλες εταιρίες που επενδύουν σε αυτό το τομέα, πρέπει να είναι γύρω στο 8%-10%. Εδώ θέλει προσοχή από τα οινοποιεία για το ποιους επιλέγουν για influencers ή Brand ambassadors.

Όσον αφορά πιο προηγμένες τεχνολογίες, δεν είμαι ενήμερος αν υπάρχουν οινοποιεία στην Κύπρο ή Ελλάδα που χρησιμοποιήσουν Business Intelligence ή Big Data/Small Data Analytics για τη λήψη αποφάσεων. Αυτές οι τεχνολογίες στο παρελθόν ήταν προνόμιο μόνο των μεγάλων οινοποιείων αλλά πλέον και τα μικρά οινοποιεία στο εξωτερικό, που τα χρησιμοποιούν σε κάποιο βαθμό, έχουν ένα «πολύ θετικό» αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια εξέλιξη και εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών. Αν υπάρχουν θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή. Σε πιο παλιό άρθρο μου αναφέρθηκα πιο εκτεταμένα στις τεχνολογίες Big Data/Small Data Analytics.  

Τα οινοποιεία πρέπει να σταματήσουν να σκέφτονται να πωλούν μόνο σε εισαγωγείς και διανομείς και να αρχίσουν να δημιουργούν τα προφίλ των πελατών τους για να κατανοήσουν πού βρίσκονται όλα τα σημεία επαφής με το κοινό τους. Ο Ψηφιακός μετασχηματισμός, με αυτά τα δεδομένα, θα βοηθήσει τα οινοποιεία να μπορέσουν να υποστηρίξουν καλύτερα τους εισαγωγείς και τους διανομείς τους.

Σαν oenognosia, έχουμε εμπειρία με συστήματα και στρατηγικές Ψηφιακού μετασχηματισμού, και μπορούμε να βοηθήσουμε τα οινοποιεία που ενδιαφέρονται. Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@oenognosia.com ή στο τηλέφωνο +357 99443573

You may also like