Παγκόσμια Ημέρα Malbec

by Oenognosia

Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία. Στις 17 Απριλίου, αλλά το 1853, παρουσιάστηκε ένα έργο για την ίδρυση μιας φάρμας και μιας γεωργικής σχολής στη Μεντόζα, το πρώτο βήμα για την προώθηση της ανάπτυξης του κρασιού στη χώρα.

Η πρωτοβουλία προήλθε από τον τότε Πρόεδρο Domingo Faustino Sarmiento, ο οποίος έβαλε στόχο να μεταμορφώσει την παραγωγή κρασιού της χώρας, η οποία υπήρχε από την άφιξη των Ισπανών.

Ήταν ακριβώς η άφιξη στη χώρα του σταφυλιού Malbec, με καταγωγή από τη Γαλλία, που ενέπνευσε τον Sarmiento. Το αμπέλι έφτασε από το χέρι του Γάλλου Michel Aime Pouget (1821-1875), ενός γεωπόνου που προσέλαβε ο τότε Sarmiento για να εκτελέσει τη διεύθυνση της Quinta Agronomica de Mendoza.

Το έργο παρουσιάστηκε στις 17 Απριλίου και εγκρίθηκε με ισχύ νόμου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 6 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Στα τέλη του 19ου αιώνα και χάρη στους Ιταλούς και Γάλλους μετανάστες, η αμπελοκαλλιέργεια αναπτύχθηκε και μαζί της το Malbec, που γρήγορα προσαρμόστηκε στα διάφορα εδάφη της Αργεντινής, εξελισσόμενο ακόμα καλύτερα από ό,τι στην περιοχή καταγωγής του. Έτσι με τον καιρό και με πολλή δουλειά έγινε το εμβληματικό σταφύλι της χώρας.

Από το 2011, η Wines of Argentina , ένας θεσμός που προωθεί τα κρασιά της Αργεντινής στον κόσμο, επέλεξε αυτή την ημερομηνία για να τιμήσει ένα ιστορικό γεγονός που έχει ως πρωταγωνιστή τον Malbec.

You may also like