Βασικοί τύποι ποτηριών και τα χαρακτηριστικά τους

by Oenognosia

Η δοκιμή ενός ποτηριού κρασιού περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις αισθήσεις, ο λόγος είναι ότι δεν καταλαμβάνουμε μόνο τη γεύση, αλλά και την όσφρηση και την όραση. Όταν ρωτάει κάποιος αν αλλάζει το κρασί όταν σερβίρετε σε διαφορετικά ποτήρια η  απάντηση είναι πάντα ένα ηχηρό ναι!

Είναι εκπληκτικό να γνωρίζουμε ότι το σερβίρισμα του ίδιου κρασιού σε δύο διαφορετικά ποτήρια μπορεί να αλλάξει το χαρακτηριστικό άρωμά του, γνωστό ως μπουκέτο, γι’ αυτό υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ποτηριών για να δοκιμάσουμε συγκεκριμένα κρασιά και να ευνοήσουμε τις ιδιαιτερότητές τους.

Σε αυτό το άρθρο γράφω για τα βασικά είδη των ποτηριών κρασιού που πρέπει να ξέρουμε και πώς να επιλέγουμε το κατάλληλο για κάθε περίσταση. Υπάρχουν και άλλα είδη αλλά δεν χρειάζονται για τους περισσότερους από εμάς.

Σε κάθε περίπτωση, πριν περιγράψουμε τους τύπους, αξίζει να διευκρινίσουμε πώς πρέπει να μοιάζει ένα ποτήρι κρασιού και τους λόγους για αυτά τα χαρακτηριστικά.

 Ένα ποτήρι, ανεξάρτητα από το είδος του κρασιού, πρέπει να είναι κατασκευασμένο από λείο, διαφανές και άχρωμο γυαλί. Πρέπει, επομένως, να στερείται σκαλισμάτων ή χρωμάτων, όσο μοδάτο κι αν είναι.

Πρέπει επίσης να είναι εξαιρετικά λεπτό, με συνιστώμενο πάχος ενός χιλιοστού, αν και ναι, θα σπάει συχνά, και να έχει μίσχο(πόδι) που να μπορεί να πιαστεί με τα δάχτυλα χωρίς να αγγίζουμε το μπολ, όπου θα περιέχεται το υγρό.

Οι λόγοι για τη διαφάνεια και την απαλότητά του είναι ότι πρέπει να επιτρέπει στο κρασί να παρατηρείται μέσα από το ποτήρι και κόντρα στο φως για να δούμε αν έχει ακαθαρσίες ή όχι, μας λέει για την καθαριότητα της διαδικασίας παραγωγής, την κατάσταση του φελλού, την ανάγκη για φιλτράρισμα κ.λπ., καθώς και τις αποχρώσεις του χρώματος, που βοηθούν στην περιγραφή του και στο να δούμε το επίπεδο οξείδωσής του.

Θα μας επιτρέψει επίσης να εκτιμήσουμε το δάκρυ που αφήνει όταν κουνιέται, Από την άλλη, το πόδι θα μας επιτρέψει να κρατάμε το ποτήρι χωρίς να αγγίζουμε το μπολ στο πλάι με τα καυτά μας χέρια, οπότε δεν θα επέμβουμε στη θερμοκρασία του κρασιού. Επιπρόσθετα, πρέπει να τηρηθεί μια αναλογία μεταξύ του μήκους του μίσχου και του όγκου του μπολ για να είναι το κράτημα άνετο.

Κόκκινα Κρασιά

Ποτήρι Βουργουνδίας

Είναι ένα μεγάλο ποτήρι, με ογκώδη και κάπως στρογγυλό μπολ και φαρδύ λαιμό. Χρησιμοποιείται για κρασιά από την περιοχή της Βουργουνδίας, βασισμένο κυρίως στην ποικιλία pinot noir, πολύ εμποτισμένο, ισχυρό αλλά ελαφρύ στην αρχή. Η δύναμή του εμφανίζεται προοδευτικά όταν κρατάμε το κρασί στο στόμα για λίγες στιγμές.

Είναι λοιπόν ένα ποτήρι που επιτρέπει στα αρώματα να φουσκώνουν περισσότερο, στο κρασί να αναπνέει και επίσης να μπορούμε να το ανακινούμε ώστε το κρασί να αναμειχθεί με τον αέρα και να ανοίξει. Φαίνεται, λοιπόν, να είναι ένα καλό ποτήρι για κρασιά που έχουν περάσει πολύ καιρό στο βαρέλι και μετά στο μπουκάλι, σύνθετα κρασιά και που χρειάζονται οξυγόνο για να ξυπνήσουν.

Ποτήρι Μπορντό

Διαφέρει από το ποτήρι Βουργουνδίας στο ότι το μπολ είναι μακρύτερο και ψηλότερο και ο λαιμός κλειστός αλλά όχι στενός. Είναι το πιο τυπικό ποτήρι για κόκκινα κρασιά και ταιριάζει σε όλους τους τύπους κρασιών.

Ο μακρύς λαιμός επιτρέπει στα αρώματα να συγκεντρωθούν και επίσης επιτρέπει στο ποτήρι να ανακινείται για να τα ξυπνήσει περισσότερο αλλά χωρίς να κορεστεί ο ουρανίσκος.

Ποτήρι Cabernet Sauvignon

Είναι ένα ποτήρι παρόμοιο με το Μπορντό αλλά κάπως μικρότερο σε μέγεθος. Χρησιμοποιείται για τα πιο εύκρατα κρασιά αυτής της ποικιλίας, τα οποία είναι ελαφριά στη δομή αλλά γευστικά. Επειδή είναι κρασιά για τα οποία ενδείκνυται χαμηλότερη θερμοκρασία και επομένως μικρότερος όγκος μπολ. Με άλλα λόγια, σε ένα μεγάλο ποτήρι θα καταλήξουν να ζεσταθούν.΄

Λευκά και Ροζέ κρασιά

Ποτήρι Sauvignon Blanc

Ένα κάπως ιδιαίτερο ποτήρι λευκού κρασιού, αφού δεν είναι λεπτό αλλά έχει κάπως χαμηλότερο μίσχο, και φαρδύ λαιμό. Χρησιμοποιείται έτσι για κρασιά που είναι συνήθως αρκετά φρουτώδη, αρωματικά και ελαφριά και προσφέρουν όλα τα αρώματά τους με την πρώτη γουλιά, οπότε δεν χρειάζεται στενός λαιμός για τη συμπύκνωση.

Από την άλλη, είναι μικρότερο ποτήρι από αυτά των κόκκινων κρασιών γιατί είναι σημαντικό να μην υπάρχει υπερβολικός όγκος για να μην ζεσταθεί. Θα χρησιμοποιηθεί γενικά για αρωματικά και φρουτώδη λευκά.

Ποτήρι Chardonnay

Το ποτήρι αυτό έχει μεγαλύτερο όγκο, ψηλό μπολ και φαρδιά βάση μπολ με κοιλιά. Ο λόγος είναι για να επιτρέψουμε, αφενός, να αναπνέει καλά το κρασί μέσα, αλλά ταυτόχρονα να συμπυκνώνονται τα αρώματα για να τα απολαμβάνουμε σε κάθε γουλιά.

Αφρώδες κρασιά

Ποτήρι Φλαούτο

Τα ποτήρια αφρώδους κρασιού είναι μακριά και στενά, σε σχήμα φλάουτου. Οι φυσαλίδες αυτού του κρασιού διατηρούνται και ανεβαίνουν όταν σερβίρεται, οπότε το ύψος του ποτηριού δεν αφήνει τίποτα να ξεφύγει.

Αυτά τα ποτήρια χωρίζονται σε ημι-φλαούτο, στενό φλαούτο, φαρδύ φλάουτο και κύπελλο. Σε κάθε περίπτωση, τα αφρώδη κρασιά μπορούν να ληφθούν και σε ποτήρια για λευκά κρασιά, καθώς επιτελούν παρόμοια λειτουργία.

Γλυκά κρασιά

Ποτήρι Μαδέρα

Ποτήρι το οποίο, λίγο πιο στενό στο κέντρο και μετά ανοίγει στο λαιμό, για να προσφέρει καλύτερα το άρωμα του. Έγινε για το κρασί Μαδέρα, γι’ αυτό και ονομάστηκε έτσι, αλλά ταιριάζει εξαιρετικά για την δική μας Κουμανταρία και γενικά σε όλα τα γλυκά κρασιά.

You may also like