Περί Κυπριακού κρασιού

by Oenognosia

Το κρασί ήταν πάντα στα σπίτια μας, αλλά τώρα το απολαμβάνουμε περισσότερο από ποτέ. Έχει γίνει μια απόλαυση, μια ευχαρίστηση και μια σχεδόν πνευματική δραστηριότητα. Η ποιότητα των Κυπριακών κρασιών είναι σε μεγάλα επίπεδα, και ξαφνικά διαπιστώνουμε ότι όλοι είμαστε λίγο πολύ κοντά σε μια αμπελουργική περιοχή ενδιαφέροντος που μπορεί να μας δώσει πολλές χαρές. Μπορούμε να απολαύσουμε καλό Κυπριακό κρασί σε πολλά επίπεδα και όλα έχουν το νόημα τους.

Λίγο οι ξεχασμένες Κυπριακές ποικιλίες που ξαναανακαλυφθήκαν και καλλιεργήθηκαν, λίγο το όραμα τον Κυπρίων οινοπαραγωγών, λίγο η τεχνογνωσία που έφερε η νέα γενιά οινοποιών, λίγο η εκπαίδευση των καταναλωτών, έφεραν το Κυπριακό κρασί σε ένα αναπόφευκτα πολύ καλό σημείο.

Από εδώ και πέρα χρειάζεται σττρατηγική. Πρωτίστως για τον οινοτουρισμό γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος που ο Κύπριος καταναλωτής μπορεί να μάθει και να εκτιμήσει το Κυπριακό κρασί. Πρέπει να πείσουμε αυτόν πρώτα. Είναι καλό το μάρκετινγκ στα social media αλλά ο Κύπριος θέλει να πάει, να δει, να δοκιμάσει. Και αν μείνει ευχαριστημένος θα είναι το καλύτερο μάρκετινγκ που μπορεί να κάνει ένα οινοποιείο. Η παραγωγή των Κυπριακών κρασιών είναι τόση που αν πείσουμε των καταναλωτή τότε κανένα οινοποιείο δεν θα έχει πρόβλημα διάθεσής των κρασιών του.

Μετά έρχεται η στρατηγική προώθησης των κρασιών μας στο εξωτερικό. Βλέπουμε μακριά αλλά πρέπει να αρχίσουμε από τα μικρά πράγματα που είναι κοντά μας πρώτα. Π.χ. πρέπει να υπάρξει κάποιο είδος επιδότησης ή φτηνός τρόπος αποστολής όταν κάποιος παραγωγός θα στείλει δείγματα στο εξωτερικό. Με 60-100 ευρώ την εξάδα δεν γίνεται. Δεν μπορεί ο παραγωγός να στείλει δείγματα με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων ευκαιριών για εξαγωγή. Ιδέες υπάρχουν αλλά πρέπει να υπάρχει και θέληση από την πολιτεία. Μετά με το κατάλληλο μάρκετινγκ θα μπορούμε να έχουμε μια καλή τοποθέτηση των κρασιών μας στο εξωτερικό. Γιατί το έχουμε ξαναπεί, σε σχέση ποιότητας τιμής τα Κυπριακά κρασιά είναι καλύτερα.

Έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο που μόνο μπροστά μπορούμε να πάμε, τα κρασιά μας συναγωνίζονται στα ίσα ξένα κρασιά και πολλές φορές παίρνουν και καλύτερες βαθμολογίες σε παγκόσμιους διαγωνισμούς.

Φτάνει να πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι πρώτα και θα δούμε μεγάλες μέρες για τα Κυπριακά κρασιά.

You may also like