Υγιής αμπελουργία με έντομα

by Oenognosia

Πολλά οινοποιεία στο εξωτερικό έχουν αρχίσει να εγκαθιστούν καταφύγια στους αμπελώνες τους, που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν έντομα και αραχνοειδή που είναι ευεργετικά για τη φροντίδα των αμπέλων. Αυτές οι εγκαταστάσεις, τις οποίες τα οινοποιεία τοποθετούν στα αμπέλια τους, είναι σαν ένα καταφύγιο της μικρό-πανίδας τους, που θα βοηθήσει τα οινοποιεία να πραγματοποιήσουν μια πολύ επιλεκτική φυτό-υγειονομική άμυνα και, πάνω από όλα, αύξηση της βιοποικιλότητας των αμπελώνων τους με σεβασμό στο περιβάλλον.

Υπάρχουν είδη, όπως οι πασχαλίτσες (παπαρούνες στα Κυπριακά), που είναι δείκτες καλής περιβαλλοντικής ποιότητας στους αμπελώνες και πρέπει να τις διατηρήσουμε διασφαλίζοντας τον πολλαπλασιασμό τους, δεδομένου ότι, προστατεύουν από τις αφίδες, ακάρεα και μικροβιακά προβλήματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι επιβλαβή για τον αμπελώνα.

Στην Κύπρο πολλά οινοποιεία έχουν αντιληφθεί την χρησιμότητα αυτών τον εντόμων/αραχνοειδών και τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον αμπελώνα και στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση. Μερικά μόνο παραδείγματα είναι το οινοποιείο Δαφέρμου που πρόσφατα κυκλοφόρησε την σειρά κρασιών «Παπαρούνα» αναγνωρίζοντας και επιδεικνύοντας τις ιδιότητες της πασχαλίτσας πάνω στην ετικέτα, και το Οινοποιείο Κυπερούντα, που σε πρόσφατη επίσκεψή μου στους αμπελώνες του, παρατήρησα ότι υπάρχουν θάμνοι και άλλα φυτά ανάμεσα στους αμπελώνες με σκοπό την προσέλκυση εντόμων διατήρηση της μικρό-πανίδας.

You may also like