Περί Τυφλής γευσιγνωσίας

by Oenognosia

Ξέρουμε όλοι τι είναι. Έχω αναφερθεί σε αυτήν σε πολλά άρθρα μου. Η τυφλή γευσιγνωσία συνίσταται στη διενέργεια γευσιγνωσίας κρασιού χωρίς να γνωρίζουμε πληροφορίες για το τι δοκιμάζουμε.

Θα μπω λίγο πιο τεχνικά ακολούθως.

Για μια επιτυχημένη τυφλή γευσιγνωσία οι έντονες αισθήσεις, η προσοχή στη λεπτομέρεια καθώς και η εμπειρία είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες για το συμπέρασμα σχετικά με το σταφύλι, την περιοχή, την ηλικία του κρασιού, την ποιότητα (ανεξάρτητα από τα προσωπικά μας γούστα). Ακόμη και να διακινδυνεύσουμε να ονομάσουμε το οινοποιείο.

Πώς μπορούμε λοιπόν να εξελιχθούμε στη τυφλή γευσιγνωσία; Μερικές σκέψεις πιο κάτω.

Πρέπει να καθορίσουμε τη μεθοδολογία μας για να καθοδηγήσουμε τις σκέψεις μας, να κάνουμε μια γευσιγνωσία, χωρίς να εκτρέπετε η προσοχή μας.

Η δημιουργία ενός τεχνικού φύλλου με τα χαρακτηριστικά του κρασιού είναι μια καλή αρχή.

Να πραγματοποιούμε συγκριτικά τεστ παρόμοιων ποικιλιών ή ίδιων ποικιλιών από διαφορετικά μέρη. Εδώ καλό είναι να αρχίσουμε με κρασιά που έχουν τα τυπικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας και της περιοχής τους. Π.χ. Chablis με Chardonnay Νέου Κόσμου

Η ανάλυση του βαθμού ωρίμανσης του καρπού, του αλκοόλ, των τανίνων και της οξύτητας, μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του κλίματος προέλευσης και μετέπειτα την περιοχή. Δηλαδή αν είναι ζεστό κλίμα η κρύο.

Πολύ κρύο: άπαχο σώμα, υψηλή οξύτητα, λιγότερο αλκοόλ, φρέσκα φρούτα.

Πολύ ζεστό: πιο γεμάτο, περισσότερο αλκοόλ, ώριμα και συμπυκνωμένα φρούτα, χαμηλότερη οξύτητα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η αναγνώριση του σταφυλιού είναι εύκολη, όπως στα κλασικά παραδείγματα ποικιλιών. Ασύρτικο (ορυκτότητα, οξύτητα, λεμόνι) Cabernet Sauvignon (ισχυρή παρουσία πυραζίνης), Riesling (τραγανή οξύτητα), Syrah (μαύρο πιπέρι που προέρχεται από την ένωση Rotundone), Merlot (βελούδινες και μαλακές τανίνες), Gewurztraminer (φρούτο λίτσι και αρώματα λουλουδιών)

Μια καλή μέθοδος και που χρησιμοποιώ προσωπικά είναι η μέθοδος της εξάλειψης. Για παράδειγμα δεν μπορεί να είναι Riesling γιατί δεν έχει υψηλή οξύτητα. Δεν μπορεί να είναι χαρμάνι μπορντό γιατί η νότες πιπεριού είναι πολύ έντονες.

Αφού μαντέψουμε το σταφύλι και την περιοχή, ένα άλλο πολύ σημαντικό σημείο είναι να προσδιορίσουμε την ηλικία του κρασιού. Το χρώμα μπορεί να βοηθήσει στην εικασία, αλλά μια σειρά από παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την οπτική πτυχή, όπως η τεχνική οινοποίησης, οι υψηλές θερμοκρασίες η θερμοκρασία φύλαξης της φιάλης και άλλοι παράγοντές

Η εμπειρία μετράει πολύ στον καθορισμό της ηλικίας, όσον αφορά την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξελίσσονται ορισμένα κρασιά σε μια δεδομένη περιοχή

Η συμμετοχή μας σε τυφλές γευσιγνωσίες μας κάνει πιο καλούς και σωστούς γευσιγνώστες αλλά επιπλέον μας κάνει και πιο ταπεινούς ως ανθρώπους.

You may also like