Το κρασί στην τέχνη

by Oenognosia

Λίγοι συνδυασμοί είναι τόσο ταιριαστοί όπως ο πολιτισμός και το κρασί. Αυτή η σταθερή σχέση που διαρκεί για πολλούς αιώνες έχει μια εύκολη εξήγηση και είναι ότι όταν ένα στοιχείο έχει μια παρουσία τόσο ριζωμένη στις παραδόσεις είναι φυσικό να καταλήγει να πρωταγωνιστεί παντού.

Αν υπάρχει ένας τομέας που θα ήταν πολύ διαφορετικός χωρίς το κρασί, αυτός είναι η τέχνη. Ήδη από την ελληνορωμαϊκή εποχή το κρασί είχε αρχίσει να αποτελεί μέρος του πολιτιστικού φαντασιακού και να εμφανίζεται ή να είναι το κεντρικό θέμα όλων των ειδών γλυπτών και χαρακτικών. Ο Διονύσιος και ο Βάκχος ήταν οι μεγάλοι υπεύθυνοι για αυτό.

Το 400 π.Χ. ο Θουκυδίδης, είχε πει ότι «οι λαοί της Μεσογείου άρχισαν να βγαίνουν από τη βαρβαρότητα όταν έμαθαν να καλλιεργούν ελιές και αμπέλια».

Το κρασί ήταν ένα θεϊκό ποτό, το πιο κοντινό πράγμα που μπορούσε να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στην τελειότητα που αντιπροσωπεύουν οι θεότητες του.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, το κρασί είχε ήδη περίπου δύο αιώνες προβολής όπου και απόκτησε έναν θρησκευτικό συμβολισμό που φτάνει ακόμη και στις μέρες μας.

Λίγο καιρό αργότερα έφτασε το μπαρόκ και, μαζί του, ένα από τα οράματα του κρασιού που αφθονεί μέχρι σήμερα. Η μέθη, η επιθυμία για τη ζωή και την απόλαυση ήταν παντού. Η ψευδαίσθηση να απολαύσεις τη ζωή ήταν μια θρυαλλίδα που με το κρασί πυροδοτούσε ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα.

Το κρασί είχε γίνει το ποτό για να γιορτάσουμε. Φτάνει να κοιτάξουμε τον Βάκχο του Caravaggio για να το διαπιστώσουμε.

Φυσικά, καθώς οι εποχές προχωρούσαν, η παρουσία του κρασιού παρέμεινε στην τέχνη αναλλοίωτη. Στους πίνακες του Goya με τα χαρακτηριστικά ποτήρια και σταφύλια. Ή στον τρόπο που ο Van Gogh μας σαγηνεύσει αποτυπώνοντας την ομορφιά ενός τρύγου στο ηλιοβασίλεμα.  Picasso, Velazquez… Σχεδόν κανένας από τους μεγάλους ζωγράφους δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη γοητεία του κρασιού. Και είναι ότι το κρασί, ως έμπνευση, έχει πολλά να προσφέρει.

Σήμερα, το φλερτ μεταξύ τέχνης και κρασιού δεν μας ξαφνιάζει καθόλου. Η τελευταία τάση είναι να είναι τα μπουκάλια έργα τέχνης. Τα οινοποιεία επιλέγουν όλο και περισσότερο τη συμπερίληψη έργων τέχνης και εικονογραφήσεων στο σχεδιασμό των ετικετών τους

Κάτι που γίνετε επίσης τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και προσωπικά το βρίσκω εξαιρετική ιδέα είναι η μετατροπή παλιών οινοποιείων σε μουσεία και γκαλερί τέχνης. Εξάλλου, to Κρασί είναι από μόνο του τέχνη.

You may also like