Πως τα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν τους αμπελώνες

by Oenognosia

Για τους αμπελοκαλλιεργητές, η εμπειρία είναι ένας μεγάλος παράγοντας για την καλλιέργεια. Δύο χρονιές δεν είναι ποτέ οι ίδιες αλλά με την πάροδο του χρόνου θα έχουν δει πολλά διαφορετικά καιρικά φαινόμενα και θα μάθουν να αντιδρούν στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα αρχεία για δεκαετίες, ακόμα και για αιώνες, είναι μια μεγάλη βοήθεια.

Ενώ ο καιρός πάντα μας εκπλήσσει, οι έμπειροι αγρότες γενικά πάντα ήξεραν τι να περιμένουν. Τα τελευταία χρόνια όμως με την αλλαγή του κλίματος, αυτό πλέον δεν ισχύει.

Εκτιμάται ότι για κάθε βαθμό Κελσίου που ο μέσος όρος θερμοκρασίας αυξάνεται, ο τρύγος αρχίζει μια εβδομάδα γρηγορότερα. Αυτές οι μεταβολές του κύκλου του αμπελιού προκαλούν άσχημη ωρίμανση ορισμένων σταφυλιών με αποτέλεσμα την απώλεια ποιότητας στα κρασιά που προκύπτουν.

Άλλο παράδειγμα είναι η αυξημένη υγρασία το καλοκαίρι που μπορεί να προκαλέσει αναπαραγωγή παρασίτων αμπέλου γρηγορότερα και σε πιο συχνούς κύκλους με αποτέλεσμα περισσότερους ψεκασμούς στο αμπέλι.

Οι δασικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες είναι πλέον συχνά φαινόμενα και οι αμπελουργικές περιοχές θα πρέπει να μάθουν πώς να τα αντιμετωπίζουν.

Στην Καλιφόρνια και την Αυστραλία, όπου η πρόσβαση σε αρκετό νερό δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί δεδομένη, οι καλλιεργητές εξετάζουν είτε να μεταμοσχεύσουν τα γνωστά τους αμπέλια σε υποκείμενα ανθεκτικά στην ξηρασία και το θερμό κλίμα ή να επιλέξουν άλλες ποικιλίες σταφυλιών.

Στην Βουργουνδία, η περιφέρεια της Côte de Beaune, η οποία είχε πολλές καταστροφικές λόγω χαλαζιού, έχει εγκαταστήσει ένα σύστημα που προσπαθεί να αποτρέψει το σχηματισμό των χαλαζιού με σύννεφα καταιγίδων ιωδιούχου αργύρου.

Γενικά η αμπελοκαλλιέργεια από τη φύση της είναι περίπλοκη και καθώς τα κλίματα του κόσμου αλλάζουν, γίνεται ακόμα περισσότερο.

Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό καθώς είναι κάτι που μας ενδιαφέρει και το παρακολουθούμε.

You may also like