Πόσο διαρκεί το κρασί μετά το άνοιγμα του;

by Oenognosia

Για να μπορέσετε να καταλάβετε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως “Πόσο διαρκεί το κρασί μετά το άνοιγμα;”, πρέπει να καταλάβετε γιατί το κρασί αλλοιώνεται.

Όταν τα τρόφιμα και τα ποτά εκτίθενται σε οξυγόνο (στον αέρα), τείνουν να διασπαστούν και να αποσυντεθούν. Το φως παίζει επίσης ρόλο στη φθορά τροφίμων και ποτών. Το φυσικό φως του ήλιου μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση θερμότητας μέσα στο φαγητό και το ποτό, επιταχύνοντας τη διαδικασία οξυγόνωσης.

Όταν πρόκειται για κρασί, το φως και το οξυγόνο είναι οι εχθροί σας. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορούν να υποβαθμισουν και να γεράσουν το κρασί, γι ‘αυτό και τα περισσότερα μπουκάλια κόκκινου κρασιού έρχονται σε αυτές τις πιο σκούρες γυάλινες φιάλες. Η πιο σκούρα απόχρωση βοηθά στην προστασία του κρασιού από τον ήλιο.

Όταν ο φελλός αφαιρεθεί εκτίθεται το περιεχόμενο της φιάλης κρασιού στο οξυγόνο. Το οξυγόνο μετατρέπει το κόκκινο κρασί σε ξίδι, πράγμα που σημαίνει ότι αλλοιώνει το κρασί. Εάν θέλετε να μειώσετε την αλλοίωση, θα πρέπει να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την επαφή με το οξυγόνο. Αυτό ισχύει τόσο για τα βιολογικά κρασιά όσο και για τα συμβατικά κρασιά.

Πόσο καιρό μπορείτε να περιμένετε το κρασί σας να διαρκέσει; Πώς μπορείτε να βοηθήσετε να διαρκέσει περισσότερο;

Κόκκινο κρασί: 3 έως 5 ημέρες
Το κόκκινο κρασί έχει τανίνες, οι οποίες βοηθούν στην εξουδετέρωση της διαδικασίας οξυγόνωσης. Όσο περισσότερες τανίνες το κόκκινο κρασί σας έχει, τόσο περισσότερο μπορεί να διαρκέσει. Το ίδιο ισχύει και για την οξύτητα.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε ένα ανοιχτό μπουκάλι κόκκινο κρασί είναι να τοποθετήσετε πίσω το φελλό και να το τοποθετήσετε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Αν δεν έχετε συντηρητή κρασιού, μπορείτε να το φυλάξετε στο ψυγείο. Η ψύξη ενός κόκκινου κρασιού δεν είναι η καλύτερη λύση, αλλά είναι καλύτερο από το να το αφήσεις στη ζέστη όπου θα χαλάσει.

Λευκό κρασί: 3 έως 7 ημέρες
Τα λευκά που έχουν λιγότερη οξύτητα, θα χαλάσουν πολύ πιο γρήγορα από τα φρέσκα με μεγαλύτερη οξύτητα λευκά. Για να αποθηκεύσετε το κρασί, το βάζετε στο ψυγείο. Οι γεύσεις θα αλλάξουν μετά την πρώτη ημέρα.

Αφρώδες κρασί: 1 έως 3 ημέρες
Δυστυχώς, τα αφρώδη κρασιά δεν διαρκούν όσο τα άλλα είδη κρασιού. Τα αφρώδη λευκά (όπως όλα τα ανθρακούχα ποτά) θα χάσουν γρήγορα την ενανθράκωση τους. Η διαφορά φαίνεται σε λίγες ώρες.

Κρασιά “ενισχυμένοι οίνοι”: Έως 4 εβδομάδες
Οι ενισχυμένοι οίνοι όπως η Κουμανταρία έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Μόλις ανοίξει, το κρασί πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος όπως κελάρι κρασιού ή συντηρητή.
Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τόσο μεγαλύτερο είναι το προσδόκιμο ζωής.
Σημείωση: Ορισμένοι ενισχυμένοι οίνοι μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και πολλά χρόνια, εάν αποθηκευτούν σωστά.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποθηκεύσετε το ανοιχτό κρασί σας για να περιορίσετε την αλλοίωση:

Τοποθετήστε τον φελλό πίσω στη φιάλη μετά από κάθε ποτήρι κρασί. Αυτό περιορίζει την ποσότητα οξυγόνου που εισέρχεται στη φιάλη, μειώνοντας την οξυγόνωση.

Φυλάξτε τις ανοικτές φιάλες όρθιες. Όταν το κρασί είναι αποθηκευμένο πλαγίως, υπάρχει περισσότερο υγρό εμβαδόν επιφάνειας που έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο στη φιάλη. Είναι καλύτερα να το αποθηκεύσετε όρθιο, όπου μόνο μια μικρή επιφάνεια είναι οξυγονωμένη.

You may also like