Πώς να βρείτε το σωστό μάθημα κρασιού

by Oenognosia

Το πώς να βρείτε το σωστό μάθημα κρασιού μπορεί να φαίνεται απλό αλλά δεν είναι και τόσο. Είναι κάτι απαραίτητο για οινόφιλους που θέλουν να μπουν στον κόσμο του κρασιού. Επιπλέον, τα μαθήματα, είναι απαραίτητα για τους σομελιέ, για προετοιμασία λιστών κρασιών ή ακόμα και για την εφαρμογή τους στο εμπορικό κομμάτι.

Πιο κάτω μερικές συμβουλές που θα σας διευκολύνουν στη απόφαση σας.

1)      Ένας εκπαιδευτής, σε οποιοδήποτε μάθημα έχει να κάνει με τη διατήρηση του ενδιαφέροντος του μαθητή. Το κρασί είναι ένα πολύ συναρπαστικό θέμα αλλά μπορεί να σας κάνει να κοιμηθείτε εάν δεν έχετε έναν καλό εκπαιδευτή.

Για αυτόν τον λόγο, η έρευνα πρώτα για τον εκπαιδευτή σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βρείτε το κατάλληλο μάθημα κρασιού για εσάς! Μάθετε αν έχει πείρα, και αν μπορείτε ρωτήστε προηγούμενους μαθητές του πως ήταν.

Οι περισσότερες σχολές κρασιού δημοσιεύουν ένα βιογραφικό των εκπαιδευτών τους.

2)      Αποφύγετε μαθήματα που γίνονται σε κάβες και οι γευσιγνωσίες γίνονται με κρασιά που πωλούνται μόνο εκεί.

Ο λόγος είναι απλός. Συνήθως οι κάβες αυτές φέρνουν ένα κρασί από κάθε ποικιλία, ή κρασιά της ίδιας ποικιλίας από τον ίδιο παραγωγό. Με αυτό το τρόπο δεν θα μπορέσετε να κάνετε συγκρίσεις μεταξύ ίδιων ποικιλιών από διαφορετικές χώρες, ή ακόμα ίδιων ποικιλιών από διαφορετικούς παραγωγούς ώστε να μπορέσετε να καταλάβετε τη διαφορά και να τα ξεχωρίζετε. Άλλο είναι Syrah Γαλλίας και άλλο ένα Syrah από Napa Valley. Ρωτήστε στις κάβες αυτές ποια κρασιά θα δοκιμάσετε για να ξέρετε πριν αποφασίσετε να εγγραφείτε.

3)      Βεβαιωθείτε ότι το μαθήματα που θα παρακολουθήσετε συνοδεύονται από πρακτική εξάσκηση και επιπλέον υποστήριξη.

Μπορεί να σας εκπλήσσει, αλλά συχνά πολλές σχολές μαθημάτων κρασιού δεν παρέχουν πρακτική εξάσκηση. Η πρακτική εξάσκηση είναι επιτακτική για να βρείτε τις αδυναμίες σας.

4)      Για μαθήματα που γίνονται online βεβαιωθείτε ότι τα κρασιά που θα δοκιμάσετε, μπορείτε να τα βρείτε στην περιοχή σας.

Πιο κάτω σας αναφέρω μερικές σχολές κρασιών στην Κύπρο όπου προσφέρουν ποιοτικά προγράμματα και μπορείτε να μάθετε για το κρασί.

Για να αρχίσετε και να προχωρήσετε επαγγελματικά με το κρασί, εκτός και αν επιλέξετε την εκπαίδευσή σας στο εξωτερικό, ο δρόμος στην Κύπρο είναι ένας. Είναι η σχολή WSET. Το WSET – Wine & Spirit Education Trust είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός παγκοσμίως αναγνωρισμένος για την παροχή προσόντων σε επαγγελματίες και λάτρεις του κρασιού.

Το WSET κάνει τα μαθήματά του διαθέσιμα μέσω ενός δικτύου περισσότερων από 800 Εγκεκριμένων Παρόχων Προγραμμάτων (APPs) σε περισσότερες από 70 χώρες. Αυτά τα ιδρύματα έχουν έγκριση για τα εκπαιδευτικά προγραμμάτα του WSET. Στην Κύπρο αντοπροσωπεύεται από το First Growth Wine School του Master of Wine Γιάννη Καρακάση.

Για οινόφιλους, υπάρχει η πιστοποίηση Οινογνώστης της Oμαδας Oινοφίλων Oινοαρτ. Τα μαθήματα είναι online μαζί με κάποια που γίνονται δια-ζώσης για την πρακτική εξάσκηση και τις εξετάσεις. Οι εξετάσεις και η πιστοποίηση είναι βασισμένες πάνω σε ISO και παρέχονται από την Κυπριακή Εταιρία Πιστοποίησης.

Υπάρχουν και κάβες οι οποίες έχουν πιστοποιημένο εκπαιδευτή και που κάνουν μαθήματα κρασιών για αρχάριους και οινόφιλους. Μια από αυτές είναι η Amante Del Vino.

Ότι και να διαλέξετε κάντε την ερεύνα σας από πριν και εμπιστευτείτε το ένστικτο σας.

You may also like