Επίσκεψη στο οινοποιείο Vinea Ardua

by Oenognosia

Πριν από μερικές εβδομάδες επισκέφθηκα το οινοποιείο Vinea Ardua στο χωρίο Φαρμακάς μετά από πρόσκληση του οινοποιείου και έμαθα από τον οραματιστή του project και οινοποιό Ευάγγελο Μπακαλέξη την φιλοσοφία του για τα κρασιά Vinea Ardua.

Το Vinea Ardua πιστεύει ότι το terroir του αμπελώνα και οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτόν είναι τα κλειδιά για την παραγωγή ποιοτικού κρασιού, επομένως χρησιμοποιούν μόνο σταφύλια που τρυγούνται από τους δικούς τους αμπελώνες ή αμπελώνες που διαχειρίζεται το οινοποιείο.

Κάνοντας ξενάγηση στους αμπελώνες έμαθα αρκετά πράγματα για την περιοχή και τους αμπελώνες της. Το οινοποιείο έχει αρκετούς αμπελώνες που είναι διάσπαρτοι γύρω από το χωρίο. Οι νεότεροι ίσως να αγγίζουν την ηλικία των 100 χρονών, σε κυπελλοειδές σχήμα (κουζούπες) και με ποικιλίες Μαύρο και περίπου 10% Ξυνιστέρι. Σε μεγάλο υψόμετρο, κατά μέσο όρο 1200 μέτρα, και με πολύ μεγάλες κλίσεις που φτάνουν τις 60 μοίρες, έχουν ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια σταφυλιών, καθώς υπάρχουν χαμηλές βροχοπτώσεις, μια άνοιξη που κρατά τα αμπέλια ζωντανά, ζεστά καλοκαίρια που προάγουν την ωρίμανση των καρπών και δροσερά φθινόπωρα που διατηρούν στα σταφύλια καλή οξύτητα.

Για τη συγκομιδή σταφυλιών με πιο ώριμες και συμπυκνωμένες γεύσεις, το οινοποιείο έχει υιοθετήσει μια σειρά μέτρων για τη βελτιστοποίηση του αμπελώνα και τον έλεγχο της απόδοσης, όπως η επάλειψη, αραίωση φύλλων, ειδικό κλάδεμα, διόρθωση θέσης κλαδιών και άλλες διορθώσεις στα αιωνόβια αμπέλια.

Ο Ευάγγελος επιδιώκει ένα ιδανικό. Να πετύχει ένα κρασί που να είναι αληθινή αντανάκλαση του terroir του. Μια όμορφη ιδέα κοντά στην καλλιτεχνική πρόθεση. Η επίτευξη αυτού του οράματος απαιτεί να προσαρμόσει με ευαισθησία τον τρόπο καλλιέργειας του terroir.

Στο οινοποιείο τώρα, εκτός από τις δεξαμενές και τα βαρέλια ακολουθείται και ένας ριζικά διαφορετικός τρόπος. Ο τρόπος της ζύμωσης με τις ιθαγενείς ζύμες σε παραδοσιακούς πήλινους αμφορείς (πιθάρια). Τεχνική που ελάχιστοι οινοποιοί εφαρμόζουν στην Κύπρο. Μερικά πιθάρια στο οινοποιείο είναι σχεδόν 200 χρονών. Παραταγμένα γραμμικά, δίνουν στο κελάρι του οινοποιείου μια παλιά ρομανική νότα άλλης εποχής. Ο ρόλος του βαρελιού είναι πολύ διακριτικός στο στάδιο της ωρίμανσης με παλιά δρύινα βαρέλια ώστε το άρωμα του ξύλου να μην καλύπτει την έκφραση του terroir και του σταφυλιού.

Το οινοποιείο παράγει 3 ετικέτες.

ETEON  – Ποικιλία Ξυνιστέρι (Ξηρό)

Το 50% ζυμώνει με τις ιθαγενείς ζύμες σε παραδοσιακούς πήλινους αμφορείς (πιθάρια) ενώ το υπόλοιπο 50% σε ανοξείδωτη δεξαμενή. Ωρίμαση σε παλιά δρύινα βαρέλια για περίοδο 3 μηνών και στη συνέχεια σε ανοξείδωτη δεξαμενή για επιπλέον 5 μήνες. Μικρή θείωση προεμφιαλωτικά. Εμφιαλώνεται με ήπιο φιλτράρισμα χωρίς κολλάρισμα και σταθεροποίηση.

AEPYS – Ποικιλία Μαύρο (Ξηρό)

Ζύμωση με τις ιθαγενείς ζύμες σε ανοξείδωτη δεξαμενη. Μακρά εκχύλιση 30 ημερών. Ωρίμαση σε παλιά δρύινα βαρέλια για περίοδο 8 μηνών. Μικρή θείωση προεμφιαλωτικά. Εμφιαλώνεται με ήπιο φιλτράρισμα χωρίς κολλάρισμα και σταθεροποίηση.

AEONEO – Ποικιλία Μαύρο (Ξηρό)

Ζύμωση με τις ιθαγενείς ζύμες σε παραδοσιακούς πήλινους αμφορείς (πιθάρια). Μακρά εκχύλιση 30 ημερών. Ωρίμαση σε παλιά δρύινα βαρέλια για περίοδο 8 μηνών. Μικρή θείωση προεμφιαλωτικά. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο χωρίς κολλάρισμα και σταθεροποίηση

Περισσότερα για τα κρασιά Vinea Ardua και τις γευστικές τους νότες, θα γράψω σε επόμενο άρθρο.

You may also like