Συνδυασμός κρασιού και σοκολάτας. Πως κάνουμε τη γευσιγνωσία τους.

by Oenognosia

Για τον συνδυασμό κρασιού και σοκολάτας είχα γράψει και πιο παλιά. Αυτή τη φορά θα μπούμε λίγο πιο βαθία στη γευσιγνωσία τους.

Μαζί σχηματίζουν ένα τέλειο συνδυασμό, αρκεί να μην επιλέξουμε οποιοδήποτε είδος κρασιού ή σοκολάτας, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη τον συνδυασμό των γεύσεών, ώστε η εμπειρία να έχει απόλυτη επιτυχία.

Το κρασί είναι κάτι που διαρκεί μια στιγμή και αφήνει μια γεύση και κάποια συναισθήματα. Κάτι καινούργιο σε κάθε γουλιά και που δοκιμάζοντας ξανά και ξανά διαρκεί περισσότερο. Κάτι που θα μπορούσε να  συσχετιστεί με τη σοκολάτα, αφού αν και η λήψη της διαρκεί μια στιγμή, η γεύση της διαρκεί στο στόμα και μπορούμε να τη δοκιμάσουμε ξανά και ξανά για πολύ περισσότερη απόλαυση.

Μπορεί αυτή η ομοιότητα των χαρακτηριστικών να κάνει το συνδυασμό κρασιού και σοκολάτας ένα τέλειο ζευγάρωμα; Φυσικά, αλλά για να γίνει σωστά αυτή η γευσιγνωσία πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα καλό κρασί και μια καλή σοκολάτα. Ωστόσο, πρέπει επίσης να δώσουμε προσοχή στα κρασιά και τις σοκολάτες που ταιριάζουν καλύτερα μεταξύ τους.

Η πραγματοποίηση ενός ζευγαρώματος, όποιος κι αν είναι ο τύπος του, απαιτεί προηγούμενη προετοιμασία, τουλάχιστον αν θέλουμε η εμπειρία να είναι τέλεια. Επομένως, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη κάποια πράγματα.

Με ποιον θα μοιραστούμε αυτή την εμπειρία. Δεν είναι το ίδιο να το κάνουμε ανάμεσα σε φίλους, παρά ως ζευγάρι.

Ότι ένα κρασί επιλέγεται ανάλογα με το είδος της σοκολάτας. Δεν είναι το ίδιο να συνδυάζεις κρασί με σοκολάτα που έχει πάνω από 75% κακάο ή να το κάνεις με μια γάλακτος ή λευκή σοκολάτα, που έχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

Σχετικά με αυτό το τελευταίο σημείο, είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη τον ακόλουθο κανόνα. Όσο πιο πικρή είναι η σοκολάτα, τόσο περισσότερο σώμα πρέπει να έχει το κρασί με το οποίο τη συνοδεύουμε, ώστε η πικρή γεύση της σοκολάτας να έρχεται σε αντίθεση με τη μεθυστική γεύση του κρασιού.

Αντίθετα, όσο πιο γλυκιά είναι η σοκολάτα, τόσο καλύτερα θα συνδυαστεί με πιο απαλά κρασιά, όπως λευκά και φρουτώδη κρασιά.

Κάποιες γενικές εκτιμήσεις είναι οι πιο κάτω.

Τα Κόκκινα κρασιά με παλαίωση συνδυάζονται αρκετά καλά με μαύρες σοκολάτες.

Τα νεαρά κόκκινα κρασιά συνδυάζονται τέλεια με πιο ζαχαρούχες και μαλακές σοκολάτες, όπως σοκολάτες γάλακτος.

Τα Λευκά και ροζέ κρασιά που είναι και πιο φρουτώδη, συνδυάζονται πιο καλά όταν λαμβάνονται με λιγότερο έντονες και ελαφριές σοκολάτες όπως οι λευκές. Το αρωματικό σημείο αυτών των κρασιών αναδεικνύει τις γεύσεις της λευκής σοκολάτας  χάρη στην καλή γευστική της αρμονία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προηγούμενα σημεία, εάν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε γευσιγνωσία ζευγαρώματος κρασιού με σοκολάτα, αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Βήμα 1ο. Να προετοιμάσουμε το συνδυασμό σοκολάτας και κρασιού. Μπορούμε να το κάνουμε ανάλογα με τον τύπο της σοκολάτας (μαύρη, γάλακτος η λευκή), αλλά και ανάλογα με τη γεύση της (για παράδειγμα, σοκολάτες φρούτων, σοκολάτα με αλάτι ή καθαρή σοκολάτα).

Βήμα 2ο. Παίρνουμε ένα από τα κομμάτια σοκολάτας, το απολαμβάνουμε και το αφήνουμε να λιώσει στον ουρανίσκο μας. Στη συνέχεια, πίνουμε λίγο από το κρασί που επιλέξαμε για αυτό το είδος σοκολάτας. Θα παρατηρήσουμε αμέσως πως πήγε ο συνδυασμός, πόσο απολαυστικός είναι και τι αισθήσεις μας δίνει.

Βήμα 3ο. Για να περάσουμε στο επόμενο κρασί, πίνουμε λίγο αφρώδες νερό. Με αυτόν τον τρόπο οι γεύσεις δεν θα αναμιχθούν και μπορούμε να απολαύσουμε σε πλήρες βάθος κάθε ένα συνδυασμό που ακολουθεί.

Πάνω απ ‘όλα, πρέπει να απολαύσουμε την εμπειρία και να πειραματιστούμε. Ο συνδυασμός κρασιού και σοκολάτας είναι μια απλή πράξη, αλλά το κλειδί είναι πάντα στην καλή επιλογή του κρασιού και επίσης στη καλή σοκολάτα.

You may also like