Τα μπουκάλια με κρασί παθαίνουν σοκ?

by Oenognosia

Έχετε πιει ποτέ ένα κρασί χωρίς γεύση και άρωμα;

Το σοκ μπουκαλιών μπορεί να μετατρέψει το αγαπημένο σας κρασί σε ένα αδύναμο, επίπεδο ποτό χωρίς τα αρώματα του και την πολυπλοκότητα του, που δεν αξίζει να πιείτε. Ακόμη και οι δυνατές τανίνες μειώνονται κατά τη διάρκεια του σοκ μπουκαλιών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το κρασί είναι δεν καλό και πρέπει να το πετάξετε.

Το σοκ του μπουκαλιού ή η ασθένεια του μπουκαλιού είναι μια προσωρινή κατάσταση που προκαλεί το κρασί να έχει ήρεμες ή διαχωρισμένες γεύσεις και αρώματα. Το σοκ των μπουκαλιών κρασιού δεν αλλάζει τη χημική σύνθεση ενός κρασιού με τον τρόπο που κάνει η οξείδωση του κρασιού. Οι χημικοί δεσμοί στο κρασί διακόπτονται προσωρινά, αλλά τελικά θα επιστρέψουν στην κανονική τους κατάσταση. Η περιεκτικότητα σε αλκοόλη κρασιού δεν επηρεάζεται από το σοκ μπουκαλιών. Επίσης η ζάχαρη, το οξύ και οι θερμίδες στο κρασί παραμένουν ανεπηρέαστα.

Αυτή η κατάσταση είναι κοινή σε πρόσφατα εμφιαλωμένο κρασί ή κρασί που αποστέλλεται σε μεγάλη απόσταση. Η προσθήκη θειικών σε ένα νέο κρασί πριν από την αποστολή ή και το μεγάλο ταξίδι της μεταφοράς μπορεί να διαταράξει το κρασί.  

Μπορείτε να πείτε ότι το κρασί σας έχει πάθει σοκ εάν δεν έχει αρώματα και έχει αδύναμη, επίπεδη γεύση. Δυστυχώς, είναι σχεδόν αδύνατο να πούμε ότι ένα μπουκάλι κρασί έχει σοκ παρά μόνο μέχρι να ανοίξει. Ένα κρασί που είναι επίπεδο και άοσμο είναι σχεδόν σίγουρο ότι πάσχει από σοκ.

Εάν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ το κρασί στο παρελθόν, ενδέχεται να μην αναγνωρίσετε αμέσως το σοκ του μπουκαλιού. Αν είχατε ποτέ ένα ποτό με νερό, αυτή η αδυναμία γεύσης είναι παρόμοια. Η πλήρης απουσία αρώματος είναι επίσης μια ισχυρή ένδειξη. Κάθε κρασί έχει μια ξεχωριστή μυρωδιά. Ακόμα και ένα μολυσμένο κρασί έχει κάποια μυρωδιά.

Το μόνο που χρειάζεστε για να διορθώσετε το μπουκάλι με σοκ είναι ο χρόνος. Η βέλτιστη πρακτική είναι να αποθηκεύετε κρασί που αγοράσατε πρόσφατα για μία έως δύο εβδομάδες πριν τα πιείτε. Εφόσον τηρείτε τη σωστή θερμοκρασία αποθήκευσης κρασιού, δεν θα καταλάβετε ποτέ αν το μπουκάλι κρασιού είχε υποστεί σοκ

Εάν έχετε ήδη ανοίξει το μπουκάλι μπορείτε ακόμα να σώσετε το κρασί με λίγη υπομονή. Βάζοντας το κρασί στην καράφα να αεριστεί μπορεί να βοηθήσει.  Η επιθετική προσθήκη οξυγόνου στο κρασί μπορεί να προκαλέσει την επιστροφή των χημικών δεσμών στο φυσιολογικό. Δυστυχώς, ορισμένα κρασιά δεν ανταποκρίνονται σε αυτήν τη θεραπεία. Ο χρόνος είναι η μόνη εγγυημένη λύση.

You may also like