Τα 5 μέρη του terroir

by Oenognosia

Για το terroir έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Όπως και για τους παράγοντες που αποτελούν ένα terroir. Αυτή τη φορά θα εξετάσουμε περιληπτικά τα 5 μέρη από τα οποία αποτελείται.

1: Ποιότητα του εδάφους

Το πρώτο μέρος του terroir είναι η ποιότητα του εδάφους, και η διαφορετική ποιότητα του εδάφους έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη των αμπελιών. Η αποστράγγιση του νερού από το έδαφος έχει και αυτή αντίκτυπο στα αμπέλια. Φυσικά, η ποιότητα του εδάφους περιλαμβάνει επίσης την κατανομή των υπόγειων υδάτων, την επίδραση των ποταμών, το PH και τα ιχνοστοιχεία της γης κ.λπ. Η πλήρης κατανόηση αυτών των γεωγραφικών στοιχείων μπορεί να επιτρέψει στους αμπελοκαλλιεργητές να λάβουν αποφάσεις για να βοηθήσουν την ορθολογική ανάπτυξη των αμπελιών.

2: Προσανατολισμός ή γεωγραφική θέση του αμπελώνα

Στο βόρειο ημισφαίριο, η πλαγιά του λόφου που βλέπει νοτιοανατολικά συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ηλιακό φως. Τα σταφύλια εδώ θα ωριμάσουν πιο γρήγορα. Οι βορειοδυτικές πλαγιές συγκεντρώνουν λιγότερο ηλιακό φως και η ωρίμανση των σταφυλιών θα είναι πιο αργή. Το υψόμετρο του αμπελώνα έχει επίσης άμεσο αντίκτυπο. Για κάθε 100 μέτρα ύψος, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας θα πέφτει κατά ένα βαθμό Κελσίου. Οι αμπελώνες με μεγάλο υψόμετρο χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν την ωριμότητα που περιμένουν οι αμπελοκαλλιεργητές. Το γεωγραφικό περιβάλλον των διαφορετικών αμπελώνων θα δώσει διαφορετικές περιόδους ωρίμανσης των σταφυλιών, με αποτέλεσμα διαφορετικά στυλ των τελικών εργασιών.

3: Μικροκλίμα

Μικρόκλιμα είναι το κλίμα του αμπελώνα, τις αλλαγές θερμοκρασίας, τις βροχοπτώσεις και ούτω καθεξής. Στην πραγματικότητα, το μικροκλίμα περιλαμβάνει επίσης τον αντίκτυπο των βουνών, των κοιλάδων, των ποταμών και των θαλασσών. Αυτό είναι ένα πολύ περίπλοκο πεδίο: Λίγοι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να κατανοήσουν και να προβλέψουν αυτές τις κλιματικές αλλαγές, πόσο μάλλον τα χαρακτηριστικά της φύσης παρόμοια με το φαινόμενο της πεταλούδας. Για τους αμπελοκαλλιεργητές ο καιρός παρατηρείται τακτικά ή και συνεχόμενα με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

4: Το αναπτυσσόμενο περιβάλλον γύρω από το αμπέλι

Αυτός είναι ένα μέρος του terroir που συχνά παραβλέπεται. Το περιβάλλον του αμπελώνα επηρεάζει πολύ το τελικό προϊόν. Η απέκκριση των γύρω ζώων, τα πεσμένα φύλλα φυτών, οι ρίζες των δέντρων, τα έντομα και το ποδοπάτημα των επισκεπτών στους αμπελώνες αλλάζουν επίσης ολόκληρο το οικολογικό περιβάλλον.

5: Η ιστορία και ο πολιτισμός του αμπελώνα

Το τελευταίο μέρος του εδάφους είναι η επιρροή της ανθρωπότητας και του χρόνου, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής ποικιλιών ή κλώνων αμπέλου, της ηλικίας των αμπελώνων, της πυκνότητας και των μεθόδων φύτευσης. Πολλά οινοποιεία έχουν αυστηρές απαιτήσεις ηλικίας αμπέλου.

Μερικές επισημάνσεις για να μην δημιουργήσουμε παρεξήγηση. Οι αμπελώνες με την καλύτερη ηλιοφάνεια και την ταχύτερη ωρίμανση δεν είναι απαραιτήτως η επιδίωξη ορισμένων οινοπαραγωγών και η καλύτερα απόστραγγιζόμενη γη μπορεί να μην είναι κατάλληλη για ορισμένες ποικιλίες σταφυλιών. Στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο του κρασιού, κανένα terroir δεν είναι το μόνο μέτρο ποιότητας. Όσο βαθύτερη είναι η κατανόηση του terroir, τόσο περισσότερο μπορεί να βοηθήσει τον οινοποιό να πάρει την αντίστοιχη απόφαση και να δημιουργήσει ένα μοναδικό στυλ δουλειάς.

Αυτή η μοναδικότητα προσφέρει στη μαγεία και γοητεία του κρασιού.

You may also like