Τι σημαίνει κρασί cuvée

by Oenognosia

Η λέξη cuvée προέρχεται από τα γαλλικά. Η κυριολεκτική σημασία του cuvée είναι δεξαμενή. Ο όρος cuvée μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές έννοιες στα γαλλικά αλλά στην ετικέτα του κρασιού χρησιμοποιείται για ειδικούς σκοπούς. Το Cuvée δεν είναι ποικιλία σταφυλιού.

Ο όρος cuvée στο κρασί αναφέρεται στην ανάμειξη διαφορετικών ποικιλιών σταφυλιών. Υπάρχουν συχνά διάφοροι λόγοι για αυτό. Μια άλλη λέξη για αυτή τη διαδικασία είναι blended wine.

Η χρήση του όρου δεν ρυθμίζεται νομοθετικά και δεν υπάρχουν απαιτήσεις όταν ένα κρασί επισημαίνεται ως cuvée. Το γεγονός ότι το όνομα βρίσκεται στο μπουκάλι του κρασιού δεν λέει τίποτα για την ποιότητα του κρασιού. Η λέξη cuvée στην ετικέτα ενός πολύ φτηνού κρασιού δεν εγγυάται κορυφαία ποιότητα.

Ωστόσο, πολλά γνωστά οινοποιεία συσχετίζουν τον όρο με την ποιότητα. Συχνά είναι κρασί από επιλεγμένες ποικιλίες σταφυλιού, ανώτερης ποιότητας που ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια. Ειδικότερα, όροι όπως «cuvée Speciale» ή «tete de cuvée» (ο τελευταίος, ιδίως στο Sauternes AOP), υποδηλώνουν ένα κρασί υψηλής ποιότητας. Αυτό οφείλεται στη διαδικασία παλαίωσης, κατά την οποία το κρασί μπορεί να αποθηκευτεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακόμα, στην περιοχή της σαμπάνιας, ο όρος cuvée αναφέρεται στον καλύτερο χυμό σταφυλιού από μια απαλή πίεση σταφυλιού (πρώτη πίεση). Ορισμένες άλλες περιοχές εκτός της σαμπάνιας χρησιμοποιούν επίσης αυτόν τον όρο όταν φτιάχνουν αφρώδες κρασί. Επομένως, ο όρος έχει εντελώς διαφορετική σημασία σε αυτούς τους τύπους περιοχών. Στη σαμπάνια, τα πρώτα 2050 λίτρα χυμού σταφυλιού από 4000 κιλά γλεύκους σταφυλιών επισημαίνονται ως cuvée. Στη Γαλλία, ονομάζεται επίσης “premier taille” (πρώτη ουρά).

You may also like