Γυναίκα και κρασί. Μια σχέση αγάπης

by Oenognosia

Ξεχάστε την φράση «Αυτό το κρασί είναι για γυναίκες». Οι γυναίκες είναι παντού και ο κόσμος του κρασιού δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικός. Καταναλώνουν, παράγουν, αγοράζουν και γνωρίζουν όλο και περισσότερα για αυτό το μαγικό ποτό.

Είναι παρόντες από την αρχή της ιστορίας του κρασιού. Ήταν συχνά πρόσωπα στην ελληνική μυθολογία στον Βάκχο, τον θεό του κρασιού. Οι μαινάδες ή οι βακχάντες όπως ονομάζονταν. Αυτές οι άγριες γυναίκες που επιδίδονταν σε ανεμπόδιστη φρενίτιδα θεωρούνταν μυστήριο ακόμη και στον αρχαίο κόσμο. Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι προέρχονταν από την αρχαία Θήβα, τη μυθολογική γενέτειρα του Βάκχου. Εκεί, οι μαινάδες αποτελούσαν μέρος της ιερής ακολουθίας του θεού, που ονομαζόταν θίασος. Εδώ είναι και η ετοιμολογίας της λέξης θίασος αφού ο Βάκχος είναι και ο θεός του θεάτρου.

Τα τελευταία χρόνια, η άλλοτε κυρίως ανδρική παγκόσμια οινική σκηνή αλλάζει προς το καλύτερο. Και πολλά στοιχεία δείχνουν αυτό το νέο σενάριο.

Παγκόσμια η συμμετοχή των γυναικών σε μαθήματα κατάρτισης για το κρασί αντιπροσωπεύει το 50% των μαθητών. Επιπλέον, καταναλώνουν όλο και περισσότερα κρασιά αντί άλλων ποτών.

Όταν μιλάμε για τα οφέλη του κρασιού, υπάρχουν πολυάριθμες ακαδημαϊκές μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση του ποτού είναι καλή για την υγεία, ειδικά για τις γυναίκες.

Το κρασί δρα ως προστατευτικός παράγοντας έναντι διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως του μαστού, των ωοθηκών και του δέρματος. Βοηθά επίσης στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη, προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ και την οστεοπόρωση και μειώνει τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης. Η κατανάλωση κρασιού είναι επίσης ευεργετική κατά το σεξ. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το ποτό κάνει τις γυναίκες πιο ενεργές σεξουαλικά, ειδικά το κόκκινο κρασί, καθώς διαστέλλει τις αρτηρίες και αρδεύει τις περιοχές που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Από τη δεκαετία του 1970, όταν οι γυναίκες άρχισαν να καταλαμβάνουν εξέχουσες θέσεις στην Ευρώπη, η κατανάλωση κρασιού από το γυναικείο φύλο έγινε δημοφιλής. Ωστόσο, ακόμη και πριν από αυτή την περίοδο, οι γυναίκες έγραφαν ήδη ιστορία στον κόσμο του κρασιού.

Το παλαιότερο παράδειγμα είναι αυτό της Madame Barbe-Nicole Clicquot Ponsardin, γνωστής ως Πρώτη Κυρία της Σαμπάνιας. Το 1805, σε ηλικία 27 ετών, έχασε τον σύζυγό της και ανέλαβε την επιχείρησή του, καινοτομώντας στις τεχνικές παραγωγής και κάνοντας τη Veuve Clicquot μια από τις πιο περιζήτητες μάρκες Σαμπάνιων στον κόσμο.

Το να είσαι γυναίκα σε έναν σχεδόν κατά κύριο λόγο ανδρικό τομέα είναι μια μεγάλη αξία. Στην Κύπρο και στην Ελλάδα έχουμε πολλές γυναίκες που είναι είτε οινοποιοί είτε οινολόγοι, είτε σομελιέ, είτε οικοδεσπότες σε κάβες και επισκέψιμα οινοποιεία. Ίσως το κρασί να μην ήταν στο σημείο που βρίσκεται τώρα αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες αυτές στο χώρο.

You may also like