Υποκειμενικότητα και αντικειμενικότητα στη αντίληψη του κρασιού

by Oenognosia

Το Μαραθεύτικο έχει διαφορετική γεύση από το Γιαννούδι επειδή τα χημικά συστατικά τους διαφέρουν. Γευόμαστε πράσινο μήλο στο κρασί λόγω του μηλικού οξέος. Το κρασί αν μυρίζει βούτυρο είναι λόγο της μηλογαλακτικής ζήμωσης. Η αίσθηση στυφάδας στο κόκκινο κρασί προκαλείται από τις τανίνες… κ.λπ.

Αυτά τα χημικά συστατικά βρίσκονται στο κρασί. Δεν είναι η προσωπική άποψη η φαντασία κάποιου που δοκιμάζει το κρασί.

Όμως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανίχνευση αυτών των συστατικών. Πόσο υποκειμενική και πόσο αντικειμενική είναι η αντίληψή μας; Οι ευαισθησίες μας, οι προσωπικές εμπειρίες και διάφορες προκαταλήψεις μπορούν να στρεβλώσουν και να διαμορφώσουν την αντίληψή μας. Και όλοι έχουμε διαφορετική βιολογία. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην πικρία και άλλοι δεν μπορούν να μυρίσουν συγκεκριμένα αρώματα. Όλοι διαφέρουμε στην ευαισθησία μας για τις μυρωδιές και τις γεύσεις.

Βάση των πιο πάνω ή αξιολόγηση ενός κρασιού προσκαλεί ακόμη περισσότερη υποκειμενικότητα καθώς αναπόφευκτα συνδέεται και με τις προτιμήσεις μας.

Εδώ είναι που ερχόμαστε οι δοκιμαστές κρασιού και γευσιγνώστες. Στοχεύουμε να ξεπεράσουμε τις υποκειμενικές μας αντιλήψεις προκειμένου να κατανοήσουμε το κρασί όσο καλύτερα μπορούμε. Επενδύουμε σε πόρους και χρόνο για να γίνουμε καλύτεροι δοκιμαστές. Πιστεύουμε ότι το κρασί έχει ιδιότητες. Χρησιμοποιώντας το σωστό ποτήρι, την σωστή μετάγγιση αν χρειάζεται, σερβίροντας στη σωστή θερμοκρασία και σε κατάλληλες συνθήκες, προσπαθούμε ως υποκειμενικοί παρατηρητές να βρούμε αν υπάρχει κάτι αντικειμενικό στο κρασί.

You may also like