Το σώμα στο κρασί με απλά λόγια

by Oenognosia

Μεταξύ των πιο χρησιμοποιημένων όρων γευσιγνωσίας, το «σώμα» θα μπορούσε να τοποθετηθεί στο νούμερο ένα, πολεμώντας γι’ αυτή τη θέση την στρογγυλοποίηση και την δομή. Αν και ο κάθε όρος εξαρτάται ο ένας από τον άλλον εν τούτοις ο καθένας έχει τις αποχρώσεις του.

Το σώμα είναι ένα θεμελιώδες μέρος της γευσιγνωσίας κρασιού που μας δίνει ευχάριστες αισθήσεις. Είναι η αίσθηση του όγκου του και της πυκνότητας του.

Σαν παράδειγμα, είναι η διαφορά μεταξύ νερού και γάλακτος, εκεί μπορούμε να δούμε τις διαφορές της αίσθησης όγκου και πυκνότητας στο σώμα.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το σώμα του κρασιού είναι συνήθως:

  • η διαβροχή των δερμάτων και του γλεύκους
  • η ποσότητα αλκοόλ
  • η γλυκερίνη
  • η τανίνες και ανθοκυανίνες
  • η παλαιωση στο βαρέλι

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνδυάζονται συχνά για να δημιουργήσουν κρασιά γεμάτα σώμα.

Το σώμα δεν πρέπει απαραίτητα να είναι ένα θετικό στοιχείο στο κρασί, καθώς ένα κρασί με γεμάτο σώμα πρέπει να είναι στρογγυλό (ισορροπημένο, χωρίς άκρα) και πρέπει να έχει δομή για να δίνει μια πολύ ευχάριστη αίσθηση στο στόμα.

Μια μακρά διαβροχή των κρασιών παρέχει πολλές τανίνες και πολυφαινόλες, καθώς και άλλες ενώσεις, αλλά μας δίνει επίσης ένα πιο στυπτικό κρασί. Έτσι, συνήθως, αυτά τα περισσότερο τανικά κρασιά περνούν από το βαρέλι όπου και ραφινάρονται. Για μια μακρά περίοδο παλαίωσης σε βαρέλια χρειαζόμαστε πολύ έντονα κρασιά, με πολλή δομή για να αντέξουνε τη φυσική μικρο-οξυγόνωση που υφίσταται το κρασί μέσα στο βαρέλι.

Έτσι, ένα κρασί με πολύ σώμα έρχεται συνήθως μαζί με ένα κρασί με μεγάλη πυκνότητα, αλλά να θυμόμαστε ότι αυτά τα κρασιά θέλουν μεγάλη τέχνη να φτιαχτούν και να δαμαστούν έτσι ώστε με τη παλαίωση στο ξύλο και στο μπουκάλι να φτάνουν στον καταναλωτή πιο ευχάριστα, «στρογγυλά» αλλά και με σώμα και δομή.

Ίσως αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση αυτών των κρασιών, να παρέχουν μια ευχάριστη γεύση, καθώς δεν έχει νόημα να πλημμυρίζει το στόμα με αισθήσεις εάν δεν είναι ευχάριστες.

Αυτά τα γεμάτα σώμα κρασιά έχουν πολλά τριτογενή αρώματα, και τα κύρια αρώματα και τα δευτερεύοντα είναι συνήθως στο παρασκήνιο.

You may also like