Ιζήματα στο κρασί

by Oenognosia

Μερικές φορές, στο κάτω μέρος του μπουκαλιού κρασιού, εμφανίζονται μικρές σκούρες κηλίδες. Ίσως σκέφτεστε ότι αυτοί οι λεκέδες είναι τα λεγόμενα «κατακάθια», αλλά στην πραγματικότητα είναι «ιζήματα».

Τα «κατακάθια» θα μπορούσαμε να πούμε είναι οι οινολάσπες αλλά αυτές αφήνονται στον πάτο του κάδου, αφού το κρασί έχει ήδη ζυμωθεί και δεν μεταφέρονται στα μπουκάλια. Τα ιζήματα είναι κάτι άλλο.

Αυτά τα ιζήματα που εμφανίζονται στο κάτω μέρος της φιάλης αποτελούνται από σωματίδια φυσικού χρώματος από το δέρμα του σταφυλιού (που ονομάζονται ανθοκυανίνες ) και επίσης τανίνες. Υποδεικνύουν ότι το κρασί φιλτραρίστηκε μόνο μερικώς ή και καθόλου, κάτι που γίνεται έτσι ώστε το ποτό να διατηρήσει τις ιδιότητες του που σχετίζονται με τα τελικά αρώματα και γεύσεις του. Πολλά μπουκάλια μάλιστα γράφουν στην ετικέτα: «Αυτό το κρασί δεν φιλτράρεται και μπορεί να έχει ιζήματα».

Η παρουσίαση ιζήματος δεν είναι αρνητικός παράγοντας, ούτε σημαίνει ότι το κρασί έχει χαλάσει. Είναι μια φυσική διαδικασία κατά την οποία τα μόρια που δίνουν στο κρασί το χρώμα, τα αρώματα και τις γεύσεις του ενώνονται και προκαλούν μεγαλύτερο βάρος, πέφτοντας στον πάτο του μπουκαλιού.

Η λύση για αυτό είναι η απόχυση, η οποία έχει ως στόχο να εμποδίσει αυτά τα ιζήματα να φτάσουν στο ποτήρι μας.

You may also like