Διάσημες φράσεις για το κρασί

by Oenognosia

Το κρασί συνοδεύει όλη την ανθρωπότητα για περισσότερα από 8.000 χρόνια και γι’ αυτό υπάρχουν χιλιάδες διάσημες φράσεις για αυτό το ποτό που, χωρίς αμφιβολία, κατάφερε να κερδίσει τη μάχη με την πάροδο του χρόνου, να εξελιχθεί και να συνεχίσει να κάνει τους ανθρώπους να ερωτεύονται, γενιά με γενιά.

Κόκκινο, ροζέ, λευκό, αφρώδες, γλυκό. Η πραγματικότητα είναι ότι το κρασί είναι ένα διεθνές προϊόν, που ξέρει πώς να συγκεντρώνει οικογένειες, ζευγάρια, φίλους, κ.λπ. γύρω από ένα ποτήρι.

Για αυτόν τον λόγο και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, υπάρχουν πολλές φράσεις και λαϊκά ρητά για το κρασί που έχουν προφερθεί από φιλόσοφους, επιστήμονες, ανθρώπους της τέχνης και άλλους. Πιο κάτω μερικές τέτοιες φράσεις που ψάρεψα από το ίντερνετ.

Ο Πλάτων έλεγε ότι: «Το κρασί είναι το γάλα των ηλικιωμένων», γιατί πολλοί από αυτούς το έπιναν σαν να ήταν απαραίτητο φαγητό για αυτούς, όπως είναι το γάλα για τα παιδιά.

Σύμφωνα με μια δημοφιλή παροιμία: «Υπάρχουν μόνο δύο είδη κρασιού: το καλό κρασί και το καλύτερο κρασί».

Ο Σαλβαδόρ Νταλί, διαβεβαίωσε ότι: «Όποιος ξέρει να γεύεται ποτέ δεν πίνει κρασί, αλλά γεύεται μυστικά»

«Υπάρχει περισσότερη φιλοσοφία και σοφία σε ένα μπουκάλι κρασί παρά σε όλα τα βιβλία». Αυτό είπε ο διάσημος Γάλλος επιστήμονας Λουί Παστέρ.

Υπάρχει μια λατινική παροιμία που λέει ότι: «Η αλήθεια είναι στο κρασί», αφού όταν οι άνθρωποι πίνουν, τείνουν να μιλούν ανοιχτά και να είναι πιο ειλικρινείς από ότι συνήθως.

Για τη Βρετανίδα ηθοποιό Τζόαν Κόλινς: «Η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός. Είναι εντελώς άσχετο, εκτός αν, φυσικά, είσαι ένα μπουκάλι κρασί».

Ο Γάλλος τραγουδιστής George Brassens είπε: «Το καλύτερο κρασί δεν είναι απαραίτητα το πιο ακριβό, αλλά αυτό που μοιράζεται» και η αλήθεια είναι ότι έχει δίκιο, γιατί το κρασί, αν πίνεται με παρέα, πάντα έχει καλύτερη γεύση.

Ο μεγάλος τραγικός ποιητής Ευριπίδης είπε: «Όπου δεν υπάρχει κρασί, δεν υπάρχει αγάπη». Πώς σας φαίνεται αυτή η φράση;

Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ο οποίος ήταν διάσημος λάτρης του κρασιού, είπε κάποτε: «Θα ήθελα να ασχολούμαι αποκλειστικά με το κρασί και να πίνω ο ίδιος».

Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ είπε: «Το κρασί είναι το πιο πολιτισμένο πράγμα στον κόσμο».

Ο Όσκαρ Γουάιλντ ήταν ένας άλλος από τους μεγάλους συγγραφείς που εμπνεύστηκαν από το κρασί. Έλεγε τα εξής: «Για να γνωρίζεις την προέλευση και την ποιότητα του κρασιού δεν χρειάζεται να πιεις ολόκληρο το βαρέλι ».

Ο ιδρυτικός πατέρας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν ήταν ξεκάθαρος σχετικά με αυτό. Για αυτόν, «το κρασί κάνει τη ζωή πιο εύκολη και πιο υποφερτή, με λιγότερη ένταση και περισσότερη ανοχή».

Υπάρχουν τόσοι πολλοί λάτρεις του κρασιού που ο μαθηματικός και ποιητής Omar Khayyam το επιβεβαίωσε: «Αν οι λάτρεις του κρασιού και της αγάπης πάνε στην κόλαση… ο παράδεισος πρέπει να είναι άδειος».

Υπάρχει μια πολύ όμορφη φράση του José Ortega y Gasset που έχει ως εξής: «Το κρασί δίνει λάμψη στην ύπαιθρο, εξυψώνει τις καρδιές, φωτίζει τους μαθητές και διδάσκει στα πόδια το χορό».

Δίνοντας πάντα προσοχή στη μέτρια κατανάλωση αυτού του ποτού, ο William Shakespeare μοιράστηκε την ακόλουθη φράση: «Το καλό κρασί είναι ένα εξαιρετικό και εύθυμο πλάσμα του Θεού, όταν γίνεται μέτρια χρήση του».

Ο συνθέτης Λούντβιχ βαν Μπετόβεν έκανε αυτή τη σύγκριση μεταξύ μουσικής και κρασιού: «Η μουσική είναι το κρασί που εμπνέει νέες δημιουργίες και εγώ είμαι ο Βάκχος που πατάω αυτό το νόστιμο κρασί για τους άνδρες και τους μεθάει πνευματικά».

Μια άλλη από τις πιο όμορφες διάσημες φράσεις για το κρασί είναι αυτή που έκανε η συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ: «Η γλώσσα είναι κρασί στα χείλη».

Και τελειώνω με μια φράση που μου αρέσει πολύ και που είπε ο Gustav Malher, η οποία έχει ως εξής: «Ένα ποτήρι κρασί την κατάλληλη στιγμή αξίζει περισσότερο από όλα τα πλούτη της γης».

Είναι σαφές ότι το κρασί εμπνέει και μετά από αυτή την ανάγνωση, φαντάζομαι ότι κι εσείς όπως κι εγώ ανυπομονείτε να το απολαύσετε. Αν το απολαύσετε και με παρέα, σίγουρα η απόλαυση θα είναι περισσότερη.

You may also like