Παλαιωμένα Λευκά κρασιά

by Oenognosia

Ένας από τους μύθους λέει ότι το λευκό κρασί πρέπει να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα λευκά κρασιά γίνονται για να καταναλώνονται διάρκεια του έτους. Αν εστιάσουμε στα πιο εμπορικά κρασιά, αυτό το χαρακτηριστικό της κατανάλωσης στα λευκά είναι αυτονόητο.
Ωστόσο, η γενίκευση της ιδέας είναι λάθος γιατί θα χάσουμε την ικανότητα να απολαμβάνουμε υπέροχα κρασιά που είναι προϊόν μεγάλων και διαφορετικών διαδικασιών.

Ποια λευκά κρασιά μπορούν και/ή πρέπει να καταναλωθούν και μετά από τα πρώτα 1-2 χρόνια κυκλοφορίας τους;

– Τα κρασιά που έχουν παλαιώσει στις οινολάσπες τους έχουν καλύτερες ιδιότητες διατήρησης. Αυτό μπορεί να γίνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές ή δρύινα βαρέλια και δίνει στο κρασί πολυπλοκότητα και πολύ ευχάριστες αποχρώσεις εάν έχουν υποστεί σωστή επεξεργασία.

– Λευκά κρασιά παλαιωμένα σε βαρέλια είτε έχουν παλαιώσει στις οινολάσπες τους είτε όχι.

– Τα κρασιά που ο οινολόγος ή το οινοποιείο έχουν υποδείξει ή συστήσει να καταναλωθούν σε συγκεκριμένη χρονιά ή εποχή. Η καλύτερη συμβουλή για να γνωρίζουμε πότε πρέπει να καταναλώσουμε ένα συγκεκριμένο κρασί προέρχεται από τον οινοποιό, το οινοποιείο που παρήγαγε το κρασί. Γνωρίζουν ποιες ήταν οι συνθήκες παραγωγής, τις παραμέτρους που σημάδεψαν κάθε διαδικασία και είναι σε θέση να πουν εάν ένα κρασί θα φτάσει στο βέλτιστο σημείο πόσης του αργά ή γρήγορα.

Ωστόσο η θέσπιση ενός κανόνα ή ενός εύρους κατανάλωσης περιπλέκεται από τη μοναδικότητα των κρασιών. Έχω δοκιμάσει πρόσφατα Μαντινεία του 1998 (βλέπε φωτογραφία) στο οινοποιείο, που ήταν θεαματικά φρέσκια. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να διατηρήσουν ένα κρασί και από τους πιο σημαντικούς για μένα είναι ο τρόπος φύλαξής του.
Μην φοβηθείτε να αφήσετε Λευκά στο κελάρι σας για περισσότερο χρόνο, θα εκπλαγείτε.

You may also like